Setari Cookie-uri

Spitalele romanesti - Clasificate in cinci categorii de competenta

Spitalele se vor clasifica in cinci categorii de competenta incepand din luna mai, in categoria I intrand unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane, care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt, potrivit unui proiect de Ordin al MS.

Conform proiectului de act normativ, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a noului ordinului spitalele sunt obligate sa solicite, in scris, directiei de sanatate publica clasificarea in noile conditii.

Cererea unitatilor va fi insotita de o fisa de autoevaluare de a carei corectitudine si realitate a datelor inscrise raspunde managerul unitatii solicitante. Pe baza acestor documente, directia de sanatate publica va supune aprobarii ministrului Sanatatii categoria in care spitalul este clasificat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, clasificarea spitalelor insemna cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor intre unitatile spitalicesti, dar si asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scadea deoarece, odata cu clasificarea in functie de competenta, se va evita internarea la niveluri inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel.

Clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar si pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei.

"Clasificarea spitalelor va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala", potrivit Ministerului Sanatatii.

Guvernul a decis, miercuri, desfiintarea a peste 11.500 de paturi din sectorul sanitar, in intervalul 2011-2013, operatiune prin care Romania sa atinga in urmatorii trei ani media europeana de 5,61 paturi la mia de locuitori.


Sursa: 9am.ro


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.