Setari Cookie-uri

Mai multe sperante pentru medicina in mediul rural

Incepand din aceasta luna, au intrat in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta.

Incepand din aceasta luna, au intrat in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta.

medic de familie In Monitorul Oficial 389/1 iunie 2011, a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.


Noile norme prevad masuri care duc la suplimentarea veniturilor medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda. De asemenea, s-a prevazut obligatia autoritatiilor locale de a se implica in sustinerea acestor unitati deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate de astfel de unitati.

Dorim extinderea retelei centrelor de permanenta, in special in zonele rurale. Am urmarit, de asemenea, cresterea veniturilor pentru medicii de familie si asistentii medicali care accepta sa efectueze linii de garda in aceste centre”, a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Ministrul Sanatatii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei /h asa cum era prevazut in prezent, tarif din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului.
In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat indiferent daca acestia se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei /h.

De asemenea, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.


Conform actului normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.