Setari Cookie-uri

Mai multe sperante pentru medicina in mediul rural

Incepand din aceasta luna, au intrat in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta.

In situatia in care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre de permanenta cu 5 sau 6 medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula. In situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta dar numarul medicilor din zona este mai mic decat numarul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Decizia de infiintare a centrului de permanenta se autorizeaza de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

In situatia in care centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta, dupa cum urmeaza:

a) in situatia in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza dispeceratului medical de urgenta prin numarul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciaza ca starea pacientului nu este critica, dispeceratul medical de urgenta solicita deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in cadrul centrului de permanenta.

b) in cazul in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza direct centrului de permanenta, solicitand acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in centrul de permanenta se deplaseaza la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenta.

Conform proiectului de act normativ, autoritatile locale vor fi obligate sa se implice in finatarea centrelor de permanenta. Astfel, autoritatile locale vor avea obligatia:

a)
sa asigure personalul auxiliar, respectiv: ingrijitoare, paznic, registrator medical, dupa caz, daca pun la dispozitie spatiul, si paza pentru cabinetele care participa la un centru de permanenta, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.