Cele mai comune cauze pentru care romanii iau antibiotice

Cele mai comune cauze pentru care romanii iau antibiotice
Kudika
1 August 2011

GfK HealthCare Romania a realizat un studiu prin care si-a propus sa afle obiceiurile de consum de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid ei sa ia astfel de tratamente.

Exista diferente intre respondentii care locuiesc in diferite regiuni ale tarii sau intre respondentii cu nivele diferite de educatie in ceea ce priveste persoana care le-a recomandat utilizarea unui antibiotic. Astfel, in Muntenia, medicul de familie este o sursa de recomandare mai putin prezenta, iar medicul specialist este o sursa de recomandare mult mai prezenta spre deosebire de alte zone. Mai mult, in Muntenia (11%) si Dobrogea (20%) exista un numar mai mare de consumatori care iau in considerare doar propriile convingeri cand decid sa ia un tratament antibiotic.

In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% de catre medicul specialist.

Daca ne uitam la diferentele intre respondenti in functie de nivelul lor de educatie, vedem ca numarul persoanelor fara educatie sau doar cu scoala primara care au luat un antibiotic la recomandarea unui membru al familiei, cunostinte sau prieten creste (8%), iar numarul acestor persoane care au apelat la recomandarea medicului specialist scade (10%), comparativ cu numarul persoanelor cu o educatie mai ridicata care au luat un astfel de tratament.

Cei care au luat un antibiotic la recomandarea familiei, cunostintelor sau prietenilor sunt semnificativ mai multi si in cazul persoanelor cu 8 clase (6%), versus respondentii cu o educatie mai ridicata.

Romanii sunt constienti ca abuzul de antibiotice reduce efectele acestora

Majoritatea respondentilor sunt de acord ca, luate prea des, tratamentele antibiotice risca sa nu-si mai faca efectul si ca folosirea acestora fara recomandare de la medic poate avea efecte negative asupra sanatatii, aceste afirmatii fiind evaluate cu nota medie de 9, pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna “dezacord total” si 10 “acord total”.

Daca analizam diferentele atitudinale care apar intre persoane de varste diferite, vedem ca cele intre 50-59 ani sunt cele mai bine informate fata de efectele antibioticelor si a modului lor corect de administrare. Astfel, sunt mai multe persoane in aceasta categorie de varsta care cunosc riscurile posibile ale administrarii antibioticelor si mai stiu ca farmacistul trebuie sa elibereze tratamente antibiotice numai pe baza de reteta de la medic. Totodata, in aceasta categorie sunt mai putini cei care considera ca tratamentul antibiotic vindeca cel mai repede raceala sau gripa.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri