Setari Cookie-uri

Cele mai comune cauze pentru care romanii iau antibiotice

GfK HealthCare Romania a realizat un studiu prin care si-a propus sa afle obiceiurile de consum de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid ei sa ia astfel de tratamente.

Cei care iau antibiotice la recomandarea medicului specialist sunt in general mai bine informati decat ceilalti si mai atenti cu utilizarea unor astfel de tratamente. Astfel, semnificativ mai multi respondenti din aceasta categorie comparativ cu restul esantionului sunt de acord cu afirmatia ca inainte de a lua un antibiotic pentru tratarea unei afectiuni trebuie efectuate niste analize specifice pentru a determina exact tipul de antibiotic ce trebuie administrat sau cu afirmatia ca un tratament antibiotic isi pierde din efect daca nu se respecta intocmai orele de administrare si durata recomandata a tratamentului. Mai mult, sunt semnificativ mai putini respondentii care iau tratamente cu antibiotice la recomandarea medicului specialist care sunt de acord cu afirmatia ca tratamentul antibiotic vindeca cel mai repede raceala sau gripa sau ca pot consuma alcool in perioada de tratament.


Persoanele care au decis sa ia din proprie initiativa un tratament antibiotic sunt de acord intr-o masura mai mica decat restul respondentilor cu afirmatia ca folosirea lor fara recomandare de la medic poate avea efecte negative asupra sanatatii sau cu afirmatia ca antibioticele trebuie folosite doar pentru tratarea afectiunilor grave. Mai mult, persoanele care au decis sa ia din proprie initiativa un astfel de tratament sunt de acord intr-o masura mai mare comparativ cu restul respondentilor cu afirmatia ca pentru afectiunile obisnuite ei stiu ce tratament antibiotic poate fi luat si de copiii sub 15 ani.


Procentul celor care isi administreaza singuri un antibiotic este in continuare destul de ridicat, aspect ingrijorator mai ales prin faptul ca acestia ofera acest tip de tratament din proprie initiativa si propriilor copii, ceea ce face ca numarul persoanelor auto-medicate sa cresca si mai mult, situatie departe de normalitate care poate avea impact nu doar asupra propriei stari de sanatate sau a familiilor lor, dar si asupra sanatatii celor din jurul lor”, declara Irina Craciunescu, senior research consultant GfK HealthCare Romania.


Studiul „Consumul de antibiotice la romani” a fost realizat in luna mai 2011, pe un esantion reprezentativ national de 1000 de respondenti cu varsta de peste 15 ani.


Sursa: Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.