Setari Cookie-uri

S.O.S.: Femeile fumatoare vor suferi de inima

Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de 1 miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Ceea ce nu stim poate este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an. In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

„Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum „tras” din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara – cand procesul se reia. Mai mult, cordul este fortat „sa munceasca” in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede. ” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.


Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate in cadrul celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie 2010. Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.


Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii.

De asemenea, dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. In plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile „recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare .
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.