Setari Cookie-uri

S.O.S.: Femeile fumatoare vor suferi de inima

Stim deja ca fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de 1 miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Ceea ce nu stim poate este ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an. In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Un studiu publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii - Global Youth Tobacco - a aratat ca tinerele fete fumeaza la fel de mult ca tinerii. Mai mult, industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala. La nivel global, aproape 24% dintre tinerii fumatori s-au apucat de fumat la 10 ani, varsta la care practic nu au discernamant si nu pot vedea riscurile la care se supun fumand.


In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava, dependenta de nicotina.


„Renuntarea la fumat inseamna un castig in ani de viata. Daca renunti pana la 35 de ani, castigi toti cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut daca ai fi continuat sa fumezi. Daca renunti pana la 45 de ani, castigi 9 ani, pana la 55 ani, castigi 6 ani iar pana la 65 de ani, castigi doar 3 ani.

Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la tutun, insa, cand trebuie sa treaca la fapte, foarte multi abandoneaza. Renuntarea la fumat este, in primul rand, o decizie personala. De aceea persoana care se decide sa intre in Programul National Stop Fumat trebuie sa isi doreasca din tot sufletul sa renunte. Daca nu exista convingerera totala, atunci beneficiul de pe urma programului tinde catre zero. Totusi, in situatia in care pacientul nu este convins 100%, acesta poate fi ajutat de catre psiholog care aplica o tehnica speciala numita "interviu motivational”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.


Daca persoana e din Bucuresti, poate veni in fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament si consilierea psihologica. Aici i se ofera explicatii si raspunsuri la intrebari. Daca persoana nu este din Bucuresti, atunci se adreseaza medicului specialist tabacolog si/ sau specialistului psiholog si solicita o programare. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.



Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.