Setari Cookie-uri

Noul mecanism de clawback si efectele asupra pacientului

Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback astfel incit acesta sa fie functional si sa produca efecte. Noile masuri se vor aplica incepind cu 1 octombrie 2011. La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Rominiei a aprobat astazi Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Documentul a fost elaborat in colaborare cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Comunicat de presa


mecanism de clawback Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback astfel incit acesta sa fie functional si sa produca efecte. Noile masuri se vor aplica incepind cu 1 octombrie 2011.


La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Rominiei a aprobat astazi Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Documentul a fost elaborat in colaborare cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.


„De la inceput vreau sa subliniez ca mecanismul de clawback nu inseamna o noua taxa. Si pina in prezent a existat obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii care functiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vinzari pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit insa a fi nefunctional, nu si-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta au fost colectate doar aproximativ 5% din suma previzionata. Ca urmare a existat aceasta necesitate de a modifica mecanismul financiar”, a declarat ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau.


Conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelorsau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii. Contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vinzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa
Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.



Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va calcula si va comunica valoarea procentului pe care fiecare detinator de autorizatie de punere pe piata o va plati, in functie de o formula matematica stabilita.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.