Setari Cookie-uri

Noul mecanism de clawback si efectele asupra pacientului

Ministerul Sanatatii a modificat conceptul mecanismului de clawback astfel incit acesta sa fie functional si sa produca efecte. Noile masuri se vor aplica incepind cu 1 octombrie 2011. La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Rominiei a aprobat astazi Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Documentul a fost elaborat in colaborare cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, de exemplu daca intr-un trimestru, statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din volumul de vinzari.
“Mecanismul pe care il propunem in prezent are mai mult efect reglator, controleaza depasirea bugetelor. De exemplu, in ultimul an, in domeniul oncologic, cresterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, in timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile masuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de platit mai mult pentru medicamente”, a mai spus ministrul RITLI.


Sumele incasate din aceasta contributie vor fi venituri la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si pentru servicii medicale.
Pentru neachitarea la termenul prevazut a contributiei, se vor percepe dobinzi si penalitati, conform Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Mai mult, pentru persoanele juridice care nu isi indeplinesc obligatiile de plata a contributiei in termen de 180 de zile de la data scadentei, sanctiunea poate ajunge pina la excluderea de pe listele de medicamente compensate si gratuite a medicamentelor la care detin autorizatie de punere pe piata.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.