Setari Cookie-uri

Cercetarea sub reflector: Danone Baby Nurition, noutati cercetare iunie 2011

O nutritie corecta este esentiala pentru supravietuire, dezvoltare fizica, mentala, performanta, productivitate, sanatate si starea de bine pe toata durata vietii.

- Relevanta cercetarilor privind laptele uman azi, Bernd Stahl, R&D Director, Danone Research

Profesorul Bo Lonnendal a deschis simpozionul clarificand faptul ca desi alaptatul la san este modul preferat de hranire a nou-nascutilor, incepand cu varsta de sase luni, nu mai exista o compozitie definita a laptelui uman – care poate fi afectat de cativa factori, inclusiv regimul alimentar, localizarea geografica si genetica.

Efectele regimului alimentar asupra compozitiei laptelui uman au fost rezumate: regimul alimentar al mamei, de exemplu, poate afecta continutul de nutrienti al laptelui uman, in mod specific nivelurile acizilor grasi cu lant lung, vitaminelor solubile in grasimi si anumitor vitamine solubile in apa. Totusi, concentratiile de proteine, lipide si lactoza nu sunt afectate semnificativ de regimul alimentar al mamei.

Diferentele geografice pot fi observate de asemenea in compozitia laptelui matern, de exemplu, nivelurile de α-lactalbumina difera, dar factorii compusi care le afecteaza sunt inca necunoscuti.

Desi se cunosc putine lucruri despre genetica individuala si modul cum aceasta afecteaza compozitia laptelui uman, atat mutatiile cat si polimorfismele de nucleotide unice (SNP) au fost descrise ca avand efecte asupra compozitiei nutrientilor – desi masura in care acest lucru se intampla este necunoscuta in acest moment. Pe langa acestea, se stie de asemenea ca grupa sanguina a mamelor afecteaza atat compozitia de oligozaharide din laptele uman cat si modelul de glicozilare a glicoproteinelor – care la randul sau poate afecta bioactivitatile.

Profesorul David Newburg a dezvoltat acest subiect analizand rolul functional al glicanilor si in special al oligozaharidelor din laptele uman. Este binecunoscut faptul ca laptele uman reduce riscul multor boli la nou-nascuti, iar protectia pe care o ofera este adesea atribuita anticorpilor; totusi, protectia impotriva unor boli specifice este mai puternica in laptele unor mame decat in al altora.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.