Setari Cookie-uri

Primul grup de terapie si instruire pentru pacientii cu Parkinson

Timp de o saptamana, pacientii au avut ocazia sa discute cu medici specialisti neurologi si psihologi despre boala lor si despre modul in care aceasta poate fi controlata, pentru a nu le afecta viata;

• Timp de o saptamana, pacientii au avut ocazia sa discute cu medici specialisti neurologi si psihologi despre boala lor si despre modul in care aceasta poate fi controlata, pentru a nu le afecta viata;
• Pana la sfarsitul acestui an, GSK va sprijini organizarea altor 2 grupuri de terapie, pentru pacientii cu Lupus si cei cu hipertensiune arteriala pulmonara.

terapie si instruire Parkinson
Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania, in parteneriat cu Asociatia Antiparkinson Romania si cu sustinerea GlaxoSmithKline (GSK), a organizat, timp de o saptamana, primul grup de terapie si instruire pentru pacientii afectati de boala Parkinson, precum si pentru familiile acestora.


Activitatile de recuperare si instruirea pacientilor pentru ca acestia sa-si poata gestiona boala au fost desfasurate in Centrul Pilot de Referinta pentru Boli Rare (NoRo) din Zalau, acolo unde pacientii au avut ocazia sa discute cu medici specialisti neurologi si psihologi despre boala lor si despre modul in care aceasta poate fi controlata, pentru a nu le afecta calitatea vietii si, mai mult, pentru a nu reprezenta un pericol pentru viata lor. In Romania, 70.000 de persoane sunt afectate de aceasta maladie, potrivit datelor Asociatiei Antiparkinson .

Printre temele abordate in cadrul acestor sesiuni au fost simptomele specifice bolii Parkinson, precum si simptomele semnalate de pacientii care ar putea indica tulburari asociate. De asemenea, necesitatea continuarii terapiei medicamentoase chiar si in momentele in care pacientii se simt bine, precum si importanta unei relatii de colaborare intre medic si pacient pentru stabilirea celui mai adecvat si adaptat plan terapeutic au fost aspecte dezbatute in aceste intalniri.

Data fiind incidenta mare a tulburarilor psihice asociate bolii Parkinson, consilierea psihologica a reprezentat un element important in cadrul acestor sesiuni. Evaluarea psihologica preliminara - realizata atat sub forma de interviu clinic cu pacientul, cat si prin probe standardizate - a confirmat prezenta tulburarilor anxioase, a depresiei, a dificultatilor de adaptare la boala. De aici rezulta si nevoia imensa pentru un astfel de tip de consiliere.
In partea de instruire in managementul bolii, pacientii au parcurs o zona teoretica a bolii precum si una practica, incluzand consiliere psihologica si sociala de grup. Mai mult, activitatile de recuperare au fost realizate prin terapie prin arta si joc, kinetoterapie, masaj si cel putin 2 ore destinate activitatilor de socializare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Noiembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.