Setari Cookie-uri

Reorganizarea spitalelor, sursa de noi probleme in sistem?

Desi are ca obiectiv reducerea costurilor, reorganizarea sistemului sanitar nu este apreciata de oameni din sistem si de autoritatile locale.

Reorganizarea sistemului medical romanesc
In 2010, Ministerul Sanatatii a sperat ca va reduce cheltuielile din sistem prin descentralizarea unitatilor sanitare. Astfel, s-a grabit sa transfere catre autoritatile locale 370 de spitale, dintre cele 435 existente, unele dintre acestea cu datorii foarte mari. Nu a reusit insa sa faca mari economii, deoarece unitatile sanitare predate cheltuiau putin comparativ cu spitalele de urgenta si cu institutele pastrate in subordine.
Comasarea spitalelor
A urmat "planul B": Comasarea spitalelor, desi cele mai multe erau deja predate autoritatilor locale, iar Ministerul Sanatatii, teoretic, nu ar mai fi avut dreptul sa decida in cazul modului de administrare a lor.
O dovada a faptului ca Ministerul Sanatatii nu mai putea sa decida in cazul spitalelor predate sunt si reactiile autoritatilor locale din mai multe judete, care si-au exprimat opozitia fata de propunerea MS.
Cele cinci spitale din judetul Harghita sunt singurele unitati sanitare neafectate nici de comasare, nici de reprofilare, sapte judete nu au unitati propuse pentru comasare, iar in alte trei nu vor fi unitati reprofilate. Astfel, judetele in care spitalele nu vor fi comasate sunt Bistrita-Nasaud, Buzau, Caras-Severin, Harghita, Ialomita, Mehedinti, Neamt si Tulcea, iar Braila, Covasna, Harghita si Satu Mare nu au spitale propuse spre a fi reprofilate.
Pro si contra caminelor pentru batrani
Incercarea de a crea o retea de camine pentru varstnici, care sa fie finantate integral de la bugetul de stat, ar fi o initiativa buna, care ar justifica, intr-o oarecare masura, transformarea spitalelor neeficiente. Masura ar fi justificata de faptul ca ar tripla numarul caminelor pentru batrani, in prezent fiind 25 de astfel de unitati in care primesc ingrijiri peste 1.500 de oameni, alti aproape 3.000 fiind pe listele de asteptare. Reprofilarea spitalelor in camine de batrani ar crea locuri pentru aproape 5.000 de varstnici.
Anumite autoritati locale care gestioneaza spitale ce ar urma sa devina camine pentru batrani sunt insa impotriva ideii, sustinand ca in unitatile sanitare vizate s-au facut deja investitii importante pentru mentinerea statului juridic al acestora.
Avand in vedere amploarea reactiilor la nici o zi de la anuntarea proiectului, pare ca ceea ce autoritatile centrale propun, avand in centru grija pentru bolnav, nu este vazut decat ca o "mezalianta" care va crea haos, panica si nemultumiri, intr-un sistem deja vlaguit de neajunsuri financiare si lipsa de personal.


Sursa: 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.