Setari Cookie-uri

Reorganizarea spitalelor, sursa de noi probleme in sistem?

Desi are ca obiectiv reducerea costurilor, reorganizarea sistemului sanitar nu este apreciata de oameni din sistem si de autoritatile locale.

Masuri de comasare si reprofilarea spitalelor
Conform ministrului Sanatatii, Cseke Attila, masurile de comasare si reprofilare a celor 182 de spitale vor duce la desfiintarea a 560 de functii administrative de conducere, printre care si cea de director de ingrijiri medicale. Astfel, dintre cele 560 de pozitii de conducere desfiintate, 330 provin din comasarea spitalelor, iar 230 de la unitatile reprofilate. De asemenea, din circuitul medical vor fi reduse 4.808 paturi.
Statistica prezentata de Cseke Attila a aratat ca, in prezent, in sistemul sanitar sunt 223.600 de angajati , iar 25.900 fac parte din sectorul administrativ. Totodata, CNAS aloca spitalelor 71 de miliarde lei, iar cele 71 de spitale reprofilate consuma 200 de milioane de lei.
Lista comasarilor
Un exemplu ar fi Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare din Targu Mures, centru de excelenta in chirurgia pe cord si ingrijirea bolnavilor cu suferinte cardiace grave, care ar trebui sa devina sectie exterioara a Spitalului Clinic de Urgenta din Targu Mures. Rectiile vehemente ale celor de la Institutul Inimii din Targu Mures nu au impresionat autoritatile. Tavalugul comasarilor a continuat.
Nici Iasiul, centru medical de referinta pentru zona Moldovei, nu a iesit din vizorul autoritatilor. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Iasi ar urma sa fie comasat cu Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Spiridon" Iasi.
La fel de surprinzatoare sunt comasarile din Capitala. Potrivit proiectului propus de Ministerul Sanatatii, in Bucuresti ar urma ca Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala "Dorin Hociota" sa fie comasat cu Spitalul Universitar de Urgenta.
Alte comasari surprinzatoare sunt si: Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" cu Institutul National de Endocrinologie "C.I. Parhon"; Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" cu Institutul Clinic "Fundeni"; Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Explicatia Guvernului
Si, din nou, argumentul adus de minister a fost ca aceste comasari sunt in sprijinul bolnavilor. In realitate, insa, aceste comasari vor aduce economii la bugetul de stat, fiind desfiintate functiile administrative ale institutelor ce vor fi comasate.
Mai mult, in afara problemelor economice, prin aceasta noua miscare ar putea fi rezolvata, cred unii manageri de spitale, si problema acuta a lipsei de personal, prin transferarea interspitalicesca a acestora. Posturile vor ramane blocate sau chiar ar putea fi reduse, pentru ca ar putea aparea prea multe prin comasare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.