Setari Cookie-uri

Reorganizarea spitalelor, sursa de noi probleme in sistem?

Desi are ca obiectiv reducerea costurilor, reorganizarea sistemului sanitar nu este apreciata de oameni din sistem si de autoritatile locale.

Sistemul medical, disputat politic?
De cativa ani, presedintele Traian Basescu critica periodic sistemul sanitar, insistand pe fraude, grupuri de interese, afaceri ale firmelor de medicamente, pentru ca ulterior sa premieze sistemul medical cu distinctii importante.
"Ministerul Sanatatii trebuie sa inchida 200 de spitale mici, fara dotare, in care omul nu are nicio sansa aproape. I se da doar primul ajutor, oricum, acum si este trimis la Bucuresti cu o salvare. Incepe acest proces de inchidere a spitalelor si de transformare a lor, ca prima solutie, in azile pentru batrani si in crese, in functie de nevoile sociale ale zonei", spunea presedintele Traian Basescu in urma cu aproape o luna.
Masuri de austeritate in sistemul medical
Insistentele pentru reorganizarea sistemului sanitar au fost insa mai pregnante in 2010, iar ca urmare a angajamentelor asumate fata de FMI. Presedintele insista chiar ca unele spitale nu depasesc rangul de capabilitati de tratament si interventie al unui dispensar. "Guvernul va reduce numarul de paturi in spitale cu 9.200 si nu va reinnoi autorizatiile pentru cel putin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, pana la finele anului", potrivit scrisorii de intentie convenite de Guvern cu FMI in mai 2010. Acelasi document prevede introducerea unor taxe aferente serviciilor platite de pacienti, reducerea drastica a exceptarilor de la plata acestor taxe comparativ cu planul initial, introducerea unui numar de medicamente generice cat mai mare pe listele de compensate si gratuite si mai ales in programele nationale, relateaza MEDIAFAX.
Dupa ce Executivul a anuntat reorganizarea spitalelor si reducerea numarului de paturi, ministrul Sanatatii a cerut, cum era firesc, evaluarea tuturor spitalelor. Ministrul Sanatatii nu a vorbit insa niciodata despre rezultatul acestei evaluari. In schimb, aproape de sfarsitul lui 2010, a anuntat primele comasari de spitale, dorind parca sa tatoneze reactiile celor afectati.
Astfel, prin hotarari de guvern aprobate in 2010, au fost desfiintate din punct de vedere juridic zece unitati sanitare: cinci in Dambovita, doua in Oradea, doua in Bucuresti si una in Arges.
A urmat apoi, in prima zi a lunii februarie 2011, anuntul privind intentia de comasare a 111 spitale si de reprofilare in camine pentru persoane varstnice sau in centre de permanenta pentru alte 71 de unitati. In total, 182 de unitati sanitare care isi vor pierde personalitatea juridica.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.