Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre bolile de plamani

• Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Majoritatea acestor infectii sunt produse de virusuri (70-90%), in timp ce bacteriile sunt responsabile de aproximativ 10-20% din imbolnaviri. Pneumococul este cea mai frecventa bacterie care produce infectii respiratorii la copii. In plus, un procent semnificativ de copii sunt purtatori asimptomatici ai acestei bacterii. Prezenta pneumococului in nazofaringe reprezinta un risc semnificativ pentru gazda dar si pentru cei din jur.

• Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Majoritatea acestor infectii sunt produse de virusuri (70-90%), in timp ce bacteriile sunt responsabile de aproximativ 10-20% din imbolnaviri.

tot ce trebuie sa stii despre afectiunile pulmonare


Pneumococul este cea mai frecventa bacterie care produce infectii respiratorii la copii. In plus, un procent semnificativ de copii sunt purtatori asimptomatici ai acestei bacterii. Prezenta pneumococului in nazofaringe reprezinta un risc semnificativ pentru gazda dar si pentru cei din jur.

CARE SUNT SEROTIPURILE PNEUMOCOCICE?


• Exista 91 de serotipuri diferite de pneumococ in functie de antigenul polizaharidic capsular;
• Prevalenta serotipurilor difera in functie de varsta si de aria geografica.

CE ESTE BOALA PNEUMOCOCICA?


Este o infectie datorata bacteriei numita Streptococcus pneumoniae (imagine alaturata), cunoscuta sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice realizeaza tablouri clinice variate: pneumonie, meningita, septicemie, otita medie acuta, sinuzita sau bronsita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizeaza in mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentajul de purtatori sanatosi in populatia globala variaza astfel:


• 10% -85% la copii < 5 ani
• 4% - 45% la adult


Pneumococul este unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, precum si la persoanele varstnice si/sau care au boli cronice sau traiesc in conditii speciale.

CUM SE MANIFESTA?


Copilul cu infectie pneumococica prezinta semne si simptome specifice pentru o infectie bacteriana: febra inalta (>39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, refuzul alimentatiei, varsaturi, cefalee, ameteli. Formele de boala determinate de pneumococ pot fi usoare, medii sau severe. Gradul de severitate este corelat cu particularitatile imunologice ale gazdei si agresivitatea bacteriei. Copiii si varstnicii peste 60 de ani reprezinta categoriile de populatie cele mai susceptibile la infectiile pneumococice ca urmare a unui raspuns imun redus.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.