Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre bolile de plamani

• Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Majoritatea acestor infectii sunt produse de virusuri (70-90%), in timp ce bacteriile sunt responsabile de aproximativ 10-20% din imbolnaviri. Pneumococul este cea mai frecventa bacterie care produce infectii respiratorii la copii. In plus, un procent semnificativ de copii sunt purtatori asimptomatici ai acestei bacterii. Prezenta pneumococului in nazofaringe reprezinta un risc semnificativ pentru gazda dar si pentru cei din jur.

Infectia pneumococica poate sa determine forme invazive si forme non-invazive de boala. Formele invazive, extrem de grave, uneori mortale, sunt: meningita, pneumonia cu empiem si/sau bacteriemie, bacteriemia febrila. Manifestarile non-invazive sunt reprezentate de pneumonia “comunitara” necomplicata si fara bacteriemie, otita acuta medie, sinuzita si bronsita.

CUM SE DEPISTEAZA PNEUMOCOCUL?


• Bacteria se indentifica prin evaluarea periodica a colectivitatilor de copii, prin efectuarea exudatului nazofaringian.

CUM SE POATE TRATA?


• Este mai usor sa previi decat sa tratezi. In situatia in care copilul dezvolta infectie pneumococica, tratamentul consta in administrarea de antibiotice. In ultimul timp, s-a inregistrat o crestere alarmanta a rezistentei pneumococului la antibiotice. Studiile epidemiologice intreprinse in Ungaria, au evidentiat ca 40% dintre serotipurile de pneumococ au dezvoltat rezistenta la antibiotice.

CE TREBUIE SA STIE PARINTII CAND COPILUL A CONTACTAT BOALA PNEUMOCOCICA?


• Alimentatia corecta care sa confere o crestere staturala si ponderala adecvata;
• Evitarea frecventarii spatiilor inchise, aglomerate, unde exista un risc crescut de transmitere a bacteriei pe cale aerogena;
• Evitarea frecventarii colectivitatii;
• Evitarea automedicatiei;
• Necesitatea controlului medical de specialitate (medic pediatru sau medic de familie).


Streptococcus pneumoniae este principala bacterie responsabila de afectiuni respiratorii atat la copii cat si la adulti. Bacteria de transmite pe cale aerogena (stranut, tuse, cascat, etc), de la om la om. Infectia pneumococica reprezinta o urgenta medicala care poate sa fie prevenita prin vaccinare. Conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mare a acestei bacterii la antibiotice.


Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.