Setari Cookie-uri

Tigara electronica, o dovada in plus a faptului ca oamenii sunt foarte diferiti

- Tigara electronica va reda speranta ca poate de aceasta data veti reusi sa va lasati de fumat? - Credeti ca tigara electronica va va ajuta sa fumati mai putin? - Va ganditi ca daca fumati tigara electronica in loc de tigarile obisnuite, va protejati mai mult sanatatea? - Tigara electronica implica riscuri mai mici?

Din punct de vedere psihologic, exista doua mecanisme care explica mentinerea fumatului si dificultatea renuntarii la fumat:

1. Mecanismul conditionarii clasice sau reflexul conditionat: persoana care fumeaza simte nevoia de a fuma si isi aprinde o tigara ca urmare a contactului cu un stimul. De exemplu, faptul ca se uita la TV, faptul ca: bea cafea, termina de mancat, vorbeste la telefon, completeaza rebus, lucreaza la calculator, gateste ii genereaza nevoia de a fuma. In aceste situatii, nevoia de a fuma este psihologica si este generata de asociarea repetata a respectivei activitati sau context cu fumatul. Este suficient sa apara respectivul stimul, ca persoana sa simta „pofta”, „cheful” de a fuma.
Acest mecanism face dificila renuntarea la fumat deoarece respectivele activitati sau contexte descriu viata cotidiana a persoanei (vizite la prieteni, servirea cafelei, a mesei etc.). Dupa renuntarea la fumat, persoana va continua viata ei obisnuita, in care multe situatii vor declansa nevoia de a fuma pe baza mecanismului conditionarii clasice .

2. Mecanismul conditionarii operante sau instrumentale este diferit de reflexul conditionat prin faptul ca se centreaza pe efectele pe care comportamentul le produce si nu pe stimulii care apar inaintea comportamentului. Comportamentul de a fuma este o functie a efectelor sale. De fiecare data cand fumeaza, oamenii obtin beneficii imediate: placere, relaxare, calm, adica obtin foarte repede ceea ce isi doresc, sau elimina plictiseala, starea de neliniste, disconfortul din situatiile de asteptare, stari emotionale neplacute (furie, teama etc.), stari pe care nu si le doresc. Astfel, invata fumatul ca modalitate de autoreglare emotionala. Aceste beneficii apar imediat si ajuta oamenii sa perceapa fumatul ca o metoda prin care pot obtine astfel de efecte benefice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.