Setari Cookie-uri

Tigara electronica, o dovada in plus a faptului ca oamenii sunt foarte diferiti

- Tigara electronica va reda speranta ca poate de aceasta data veti reusi sa va lasati de fumat? - Credeti ca tigara electronica va va ajuta sa fumati mai putin? - Va ganditi ca daca fumati tigara electronica in loc de tigarile obisnuite, va protejati mai mult sanatatea? - Tigara electronica implica riscuri mai mici?

Prin urmare, fumatul are o functie in viata persoanei, deoarece oamenii invata sa il utilizeze pentru a raspunde nevoilor lor (nevoia de confort emotional, nevoia de relaxare, nevoia de a amana anumite sarcini, nevoia de a se odihni, nevoia de a face o pauza etc.).

Este evident acum ca, daca ne gandim ca folosim tigara electronica in locul tigarii obisnuite, din punct de vedere psihologic, NU ESTE ABSOLUT NICI O DIFERENTA, astfel ca dependenta psihologica - reflexul conditionat si functia comportamentului de a fuma - se va mentine intacta, fapt care va face imposibila reducerea fumatului sau renuntarea la fumat.

CONCLUZII:

FUMATUL ESTE UN COMPORTAMENT CARE SE INVATA:

1. Fumatul este raspunsul conditionat la contexte, locuri, situatii, momente, dupa asocieri repetate cu aportul de nicotina. Acesti stimuli raman in viata persoanei si in momentul deciziei de renuntare la fumat;
2. Ulterior, simpla intalnire cu contextul sau situatia declanseaza nevoia psihologica de a fuma in absenta scaderii nivelului de nicotina din sange (in absenta nevoii biologice);
3. Ca orice alt comportament, fumatul are o functie si se mentine datorita beneficiilor pe care le aduce (urmari pozitive - intarire pozitiva; evitarea unor urmari sau stari/situatii negative - intarire negativa).
4. Tentatia de a folosi tigara electronica este foarte mare pentru ca, pe termen scurt, ofera persoanei sentimentul de control asupra fumatului. Pe termen lung insa, dependenta psihologica se mentine intacta neexistand nici o sansa ca probabilitatea renuntarii la fumat sa creasca.


CARE SUNT EFECTELE PSIHOLOGICE ALE UTLIZARII TIGARII ELECTRONICE?

1. Imediat dupa folosirea tigarii electronice, creste sentimentul de control asupra comportamentului de a fuma si de confort personal ca “in sfarsit fac ceva”;
2. Este un sentiment pozitiv care incurajeaza continuarea utilizarii tigarii electronice;
3. Deoarece mintea persoanei nu invata nimic nou si dependenta psihologica ramane intacta, apar efectele nedorite pe termen lung:
• Persoana combina tigara electronica cu fumatul tigarilor obisnuite;
• Persoana revine la tigarile obisnuite;
• Persoana invata ca nu merge “nimic” si ca nu se poate lasa de fumat; “am incercat de toate”;
• Apare reactia psihologica de “neajutorare invatata”. Ca urmare a mai multor incercari nereusite, persoana se descurajeaza, considera ca nu va reusi, trece foarte mult timp pana la o noua incercare, timp in care se reapuca de fumat.

SOLUTII AUTENTICE DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC:

1. Renuntarea la fumat este facilitata de ruperea asocierii (a reflexului conditionat) dintre fumat si situatiile, contextele momentele in care el a aparut ca raspuns conditionat.

2. Deoarece are o functie pentru persoana, renuntarea la fumat trebuie insotita de dezvoltarea sau invatarea unor comportamente alternative echivalente, care sa raspunda acelorasi nevoi.


Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.