Setari Cookie-uri

Salveaza o viata - Doneaza sange

Centrul Medical Medsana si Asociatia BGS pentru Situatii de Dezastre si Calamitati va invita sambata, 10 decembrie, in intervalul orar 7-14 in incinta Spitalului CF2 Bucuresti (Bd. Marasti nr. 63, sector 1) sa va alaturati celor care intind o mana de ajutor, doneaza sange si daruiesc viata. Aceasta actiune face parte din Campania nationala de Donare de sange “Intinde o mana de ajutor”.

“Facem un apel la bucuresteni si nu numai sa se alature eforturilor noastre si sa vina sambata sa doneze sange. Sangele este deosebit de pretios pentru cei care sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care sufera de afectiuni grave si singura lor sansa este sa faca transfuzii periodice.


donarea de sange Ca medic obstetrician am intalnit deseori situatii in care mama imediat dupa nastere sau nou-nascutul au avut nevoie de transfuzii de sange fara de care eforturile echipei medicale ar fi avut putine sanse de reusita. Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge in postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obtinut prin prelucrarea sangelui donat. De aceea, este important sa intindem o mana de ajutor celor care au nevoie si sa donam sange”, declara Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

De ce este important sa donam sange


In Romania se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 66% din totalul necesar.

Spre deosebire de alte tari, in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, 4% in Ungaria.
Cei 450 de ml donati de sange donati de o singura persoana pot salva chiar si trei vieti. Daca pentru donator aceasta cantitate reprezinta doar o rezerva (pe care o poate reface in aproximativ 2 ore cantitativ si 2 saptamani calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sange si produse derivate din sange, aceasta actiune inseamna viata. Sangele ca atare poate fi utilizat in operatii pe cord deschis, pentru nou-nascuti, celulele rosii sunt folosite in traume, anemii, operatii, trombocitele sunt necesare in transfuzii masive, plasma in tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare in tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange.



Este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de cat mai multe persoane pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange si produse derivate din sange deoarece sangele si derivatele sunt perisabile si pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si maxim cativa ani.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.