Setari Cookie-uri

112: Sanatatea din Romania intra in coma!

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV, ca bugetul Sanatatii ar trebui rectificat si in 2011 si in 2012, precizand ca banii pentru unele programele nationale de sanatate se termina in a doua parte a anului.

Bugetul Ministerului Sanatatii in 2011

Bugetul Ministerului Sanatatii in 2011

Bugetul Ministerului Sanatatii in 2011 este de 4,417 miliarde de lei, mai mare cu 11% fata de proiectia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei fata de executia bugetara pentru anul trecut.

  • Spitalele vor fi clasificate, pana la 1 iunie, cand va intra in vigoare contractul-cadru din Sanatate, in cinci clase de competenta, iar fiecare unitate va fi finantata in functie de clasa in care va fi incadrata, corespunzator competentei, anunta, in 23 martie, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Fiecare unitate sanitara va trebui sa faca o autoevaluare, care sa fie verificata de Directia de Sanatate Publica, iar in urma verificarii acestor evaluari Ministerul Sanatatii va emite un ordin de clasificare a spitalelor. Prima clasa de clasificare o reprezinta cea de competenta foarte inalta, care corespunde practic profilului de spital regional de urgenta, dar in care, potrivit ministrului, nu se poate inscrie in prezent niciun spital din Romania.



"Astazi, in Romania nu exista niciun spital care sa se incadreze la clasa unu de competenta foarte inalta. Chiar daca noi vom creiona un sistem de finantare pe clasa unu, astazi nu avem niciun spital caruia sa-i dam atatia bani cat dorim sa dam", spunea atunci Cseke.
  • Ministrul preciza ca din cele 18 specialitati care ar trebui sa se regaseasca intr-un spital de clasa intai, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta ii lipsesc trei specialitati, celui din Mures - patru, celui din Timisoara - patru, celui din Cluj - sapte, celui din Iasi - zece, iar la Spitalul Universitar din Bucuresti sunt sase specialitati lipsa.

Managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, Florin Gomotarceanu, declara, la sfarsitul lunii martie, ca vrea ca unitatea sa primeasca gradul I de competenta, cel mai inalt, precizand ca pentru sectiile clinice care lipsesc intentioneaza sa asigure linii de garda.

Sursa foto: © INTACT IMAGES/Jurnalul National/Bogdan Iurascu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.