Setari Cookie-uri

Bolile care ne ameninta in secolul XXI

In ciuda progreselor medicinei, cancerul, bolile cardiovasculare si malaria inca provoaca cele mai multe decese la nivel international. Cum arata viitorul?

Cum arata viitorul?

Cum arata viitorul?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul este responsabil de 12,5% decese in intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie. Cancerul afecteaza unul din doi barbati si o femeie din trei, anual inregistrandu-se intre 10-12 milioane cazuri de bolnavi. In Uniunea Europeana, cel mai des intalnita forma de cancer in cazul femeilor este cancerul mamar, iar in cazul barbatilor este cancerul pulmonar.
  • Nici viitorul nu arata prea bine, din pacate. Specialistii spun ca numarul celor care vor cadea victime cancerului in urmatorii 10 ani se ridica la 84 de milioane


Medicii nu au totusi o explicatie riguros stiintifica a inmultirii imbolnavirilor, insa atentioneaza faptul ca stresul ar putea fi un factor favorizant. De vina ar mai fi stilul de viata nesanatos care favorizeaza aparitia acestei boli, dar si poluarea, asa ca nu ar trebuie sa fie o surpriza faptul ca cele mai multe cazuri de cancer se inregistreaza in marile orase.

Bolile cardiovasculare sunt de asemenea responsabile pentru un numar foarte mare de decese anual, atat la nivel global, cat si in Romania. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin acordarea unei atentii mai mari factorilor de risc: sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si tabagismul.

Malaria
constituie un alt flagel responsabil pentru moartea a 1.5 milioane de oameni anual in lume. Spre deosebire de cancer, unde nu exista un tratament care sa vindece boala, sau de bolile cardiovasculare care ar puta fi prevenite, pentru malarie exista tratament, dar din pacate, populatia din tarile afectate, precum Azerbaijan, Georgia sau Turcia, nu are acces la el.

Sursa: 9am.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.