Setari Cookie-uri

Riscul de cancer la sotiile nefumatoare cu soti care fumeaza este dublu!

• „La bine si la greu” poate include si fumatul; • Fumatul poate fi perceput ca un obstacol in relatia dintre cei doi; • Exista 3 tipuri de comportamente de cuplu in legatura cu fumatul; • 9,1% din pacientii inscrisi in cadrul Programului National Stop Fumat au indicat „presiunea” partenerului si doar 5,4% dorinta de a proteja partenerul.

  • „La bine si la greu” poate include si fumatul;
  • Fumatul poate fi perceput ca un obstacol in relatia dintre cei doi;
  • Exista 3 tipuri de comportamente de cuplu in legatura cu fumatul;
  • 9,1% din pacientii inscrisi in cadrul Programului National Stop Fumat au indicat „presiunea” partenerului si doar 5,4% dorinta de a proteja partenerul.

cancer pulmonar la nefumatori

Comunicat de presa

Riscul de cancer la sotiile nefumatoare cu soti care fumeaza este dublu!


Stiati ca fumatul are efecte secundare asupra vietii de cuplu? Fumatul pasiv si cresterea riscului de imbolnavire, afectarea vietii sexuale si scaderea veniturilor disponibile pentru „activitati placute in doi” sunt doar cateva din motivele pentru care un cuplu ar putea alege sa renunte la fumat. Cu atat mai mult cu cat este greu de tolerat un barbat cu tulburari de erectie ori o femeie imbatranita prematur din cauza fumatului. Si asta in contextul in care riscul de cancer la sotiile nefumatoare cu soti care fumeaza este dublu.


„Practic, intr-o famile in care sotul fumeaza, sotia este expusa fumatului pasiv. Inca din anii ’80 s-a demonstrat cresterea importanta a riscului de cancer pulmonar al sotiilor nefumatoare ai caror soti fumeaza in casa. Mai mult, simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creste riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Pe scurt, sunt dovezi certe ca sotii nefumatori sufera si fizic ca urmare a faptului ca partenerul de viata fumeaza. Vestea buna este ca toate certurile provocate de fumat pot deveni amintire”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonator Program National Stop Fumat.


Un repros de tipul: „pentru tigari ai bani, dar nu si pentru cele ale casei” porneste de la un adevar, mai ales cand, din cauza dependentei de tutun, se renunta la activitatile de relaxare in doi. Sunt si cupluri in care fumatul este „placerea numarul unu”, pentru ca “la bine si la greu” poate include si fumatul. Fie ca unul sau ambii parteneri fumeaza, cuplul dezvolta ritualuri in stransa legatura cu fumatul: isi aprind tigara, fumeaza de fiecare data cand fac diverse lucruri impreuna, isi fac cadouri legate de obiceiul de a fuma, etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.