Comunicat de presa

Astfel, in Saptamana Europeana a Vaccinarii, ce se desfasoara in perioada 21 – 27 aprilie, Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania se alatura luptei pentru vaccinare, cu mesajul ”Vaccinarea este un drept fundamental si cea mai buna metoda de preventie a bolilor infectioase” .

Conform ultimelor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea salveaza anual mai mult de 3 milioane de vieţi in intreaga lume si protejeaza multe alte milioane de persoane de suferinţa generata de boli si dizabilitaţi.

Tot cu aceasta ocazie au fost facute publice, pentru prima oara, o parte din concluziile unui studiu realizat in luna aprilie a acestui an de Societatea Nationala de Medicina Familiei/ Medicina Generala, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toatatara. Studiul ofera date cu privire la modul in care medicii de familie privesc situatia vaccinarii impotriva HPV din Romania.

Astfel, studiul releva faptul ca peste 80% dintre respondenti considera necesara vaccinarea impotriva HPV, 420 dintre medicii de familie considerand vaccinarea impotriva HPV„necesara”, iar peste 383 dintre acestia, „absolut necesara”.

Mai mult de jumatate dintre acestia considera ca au primit informatii suficiente in ceea ce priveste vaccinarea anti-HPV pana in acest moment, si peste 60% dintre ei recomanda pacientilor vaccinarea anti-HPV de cate ori este cazul.

Peste 50% dintre medicii care au fost subiectul studiului au confirmat cain anul 2011 au avut cereri de vaccinare din partea pacientilor.

Cu toate acestea, in Romania, cat si in restul lumii, rata vaccinariiin randul populatiei tinere a scazut substantial. Reactia negativa a populatiei cu privire la vaccinare reprezinta o tendinta noua peste tot in lume si, din nefericire, refuzul vaccinarii se intalneste in mod frecvent in randul parintilor si al copiilor.

„Publicul intelege din ce in ce mai greu necesitatea vaccinarii, pentru ca nu mai vede, in ziua de astazi, sechele ale bolilor infectioase grave, precum poliomielita – tocmai datorita faptului ca vaccinarea, in ultima jumatate de secol, a fost foarte eficienta. In aceste conditii, nemaiavand exemple care sa arate pericolul bolilor infectioase, publicul nu mai intelege necesitatea vaccinarii”, a spus dr. Cristian Oana, membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei/ Medicina Generala.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: