Setari Cookie-uri

Mai - Luna renuntarii la fumat

Anual, tutunul cauzeaza moartea a peste 6 milioane de oameni dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori. Daca situatia ramane la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume, pana in 2030.

Dar si fumatul pasiv al adultilor cauzeaza boli grave cardiovasculare si respiratorii, inclusiv boli coronariene si cancer pulmonar. Fumatul mamei in timpul sarcinii poate provoca moartea subita a noului nascut sau greutate scazuta la nastere, cu repercursiuni pe tot parcursul vietii.

La nivel global, numarul de persoane protejate impotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane in 2010, fata de 354 milioane in 2008. Totusi, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumatoare sunt protejate de o legislatie nationala antifumat cuprinzatoare.

Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.

Citește și:

In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat , aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Multi oameni nu reusesc sa renunte la tigari singuri, sau o fac cu mare greutate si suferinta. Si asta pentru ca fumatul este o boala – dependenta de nicotina.

Pentru acei fumatori care isi doresc din tot sufletul sa renunte la dependenta de fumat, dar realizeaza ca nu pot singuri sau au un numar mare de recidive, exista ajutor medical de specialitate. Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include:

consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat.

Citește și:

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
8 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.