Setari Cookie-uri

2 Servicii medicale gratuite pentru seropozitivi

Programul are ca obiectiv sustinerea persoanelor seropozitive in lupta lor de zi cu zi cu boala, in special in doua directii – atingerea unui nivel cat mai ridicat al aderentei la tratament.

Majoritatea pacientilor seropozitivi din Romania se afla sub tratament de o lunga perioada de timp, unii au o viata activa, iar, din acest motiv, pot sa apara atat uitarea, cat si oboseala pacientului in respectarea calendarului de tratament. In acest context, programul ”Viata cu HIV” isi propune sa ajute persoanele seropozitive din Romania sa previna ratarea unor doze de medicatie.

”In cazul pacientilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde in mare masura de administrarea corecta a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viata al pacientilor cu HIV/SIDA. Pe langa tratamentul medical si ingrijirea specializata din partea medicilor, pacientii au permanent nevoie de sustinere psihologica, dar si practica, pentru a face fata provocarilor bolii si a evita esecul terapeutic. Pacientii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacientii cu alte multe boli cronice, au sansa la o viata normala daca au grija de sanatatea lor si respecta tratamentul indicat de medic”, declara Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Manager al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Citește și:

La fel de importanta precum administrarea corecta a medicatiei este si nevoia de informare a pacientilor privind boala, drepturile si responsabilitatile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lanseaza in cadrul programului ”Viata cu HIV” si primul serviciu de Helpline din Romania pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

”Orice persoana seropozitiva care se confrunta cu o problema şi are intrebari la care nu gaseste raspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist in problematica HIV. De asemenea, oricine constata ca alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizarii si a discriminarii, pacientii cu HIV/SIDA evita sa discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezinta un mecanism rapid de semnalare a acestora”, declara Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Citește și:

Pacientii cu HIV/SIDA, precum si toti cei interesati sa vina in sprijinul lor, pot gasi mai multe informatii despre programul ”Viata cu HIV” pe website-ul www.viatacuhiv.ro. De asemenea, pentru informarea persoanelor seropozitive privind existenta celor doua servicii (SMS+ si Helpline+), UNOPA va desfasura o campanie de informare la nivel national prin intermediul celor 22 de asociatii de pacienti membre din intreaga tara, a medicilor infectionişti, precum şi prin intermediul media.

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.