Setari Cookie-uri

(P) Interventie psiho-sociala pentru persoane cu un consum problematic de alcool

Primul centru se va inaugura la Spitalul de Urgenta Pantelimon din Bucuresti, pe 30 septembrie. Toate cele 5 centre se vor deschide in spitale cu un flux mare de pacienti, pana la data de 30 noiembrie anul acesta.

Comunicat de presa

ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN Romania, va deschide 5 centre de interventie psiho-sociala in 5 spitale de pe teritoriul Romaniei. Centrele vor oferi servicii medicale complementare interventiilor din spital si vor fi adresate pacientilor care au un consum problematic de alcool sau sufera de afectiuni asociate consumului abuziv de alcool. Centrele, denumite AlcoInfo, vor functiona in Bucuresti, Constanta, Craiova, Targu Mures si Campulung Moldovenesc.

dezapcoolizare, scapa de dependenta de alcool

Primul centru se va inaugura la Spitalul de Urgenta Pantelimon din Bucuresti, pe 30 septembrie. Toate cele 5 centre se vor deschide in spitale cu un flux mare de pacienti, pana la data de 30 noiembrie anul acesta.

Noutatea centrelor consta in faptul ca acestea vor functiona in spitale generale si nu in spitale de psihiatrie, fiind dedicate exclusiv tratarii psiho-sociale a afectiunilor cauzate de consumul problematic de alcool, de catre specialisti deja formati in domeniul tratarii dependentei de alcool. Deschiderea centrelor AlcoInfo are ca scop dezvoltarea unui sistem de servicii comunitare de sanatate mintala, sistem gandit sa functioneze pe termen lung. Coordonatorul fiecarui centru va lucra indeaproape cu personalul medical al spitalului, pentru a determina exact ce tip de interventie psiho-sociala se potriveste pacientilor cu consum problematic de alcool sau celor care apeleaza la serviciile spitalului pentru tratarea unor afectiuni asociate consumului abuziv de alcool, precum si apropiatilor acestora. Mai mult, coordonatorul va facilita accesul pacientului la servicii specializate din cadrul comunitatilor locale, adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool, si va monitoriza evolutia acestuia de-a lungul timpului.

Citește și:

De ce se lanseaza aceste centre?

In 2011, ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN Romania, a realizat primul studiu national (http://www.aliatong.ro/news/comunicat-studiu) in care s-a evaluat raportul cerere-oferta in materie de servicii medicale dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool. Doua dintre concluziile studiului au pus in evidenta faptul ca, pe de o parte, in Romania lipseste un sistem de servicii medicale integrate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool si familiilor acestora si, pe de alta parte, ca acesti oameni sunt stigmatizati social. Deschiderea celor 5 centre vine ca raspuns la aceste concluzii ale studiului si urmarește sa ofere solutii concrete acestor nevoi.

Cum functioneaza centrele AlcoInfo?

Odata ce un pacient care sufera de consum abuziv de alcool sau de afectiuni asociate acestui diagnostic ajunge la spitalul unde se afla centrul, sunt 4 pasi pe care acesta ii poate urma:

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.