Comunicat de presa

Cercetarile efectuate in Romania inainte de lansarea campaniei „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” au aratat insa ca doar 3% dintre mamele intervievate consuma fructe de cinci ori pe zi sau mai mult, iar 2% dintre ele legume.

Informatia si educatia

Inainte de inceperea campaniei, organizatorii au cerut sa se faca teste de constientizare cu privire la consumul de fructe si legume in randul mamelor cu copii cu varste cuprinse intre 3 -10 ani. Cercetarile efectuate au indicat faptul ca numai 17% dintre mamele intervievate au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de cinci ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmatia conform careia fructele si legumele reprezinta baza unui stil corespunzator de viata.

Rezultatul acestor studii arata necesitatea unei educatii a publicului larg in privinta consumului de legume si fructe. Astfel, un aspect important al acestui program il reprezinta consolidarea cunostintelor legate de fructe si legume, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, pentru ca acestea sa nu fie omise in alimentatie, intrucat sunt de neinlocuit pentru buna functionare si dezvoltare a organismului.

„In Romania, educatia nutritionala este aproape inexistenta. Din constatarile mele, dar si din studii efectuate in randul populatiei, consumul de fructe si legume este deficitar in Romania, mai ales din cauza unei slabe informari in privinta beneficiilor pe care fructele si legumele le-ar aduce sanatatii noastre. Este important ca romanii sa inteleaga aceste aspecte si sa fie motivati sa isi modifice modul de alimentatie, ajungand la un consum de 400 g de fructe si legume, in cinci portii, in fiecare zi”, declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie si medic sportiv.

Beneficiile celor 5 portii de fructe si legume

Un regim alimentar complet, echilibrat si diversificat asigura organismului toate substantele nutritive necesare. Un astfel de regim include consumul regulat de fructe si legume si contribuie la mentinerea starii de sanatate.

Pentru a respecta o alimentatie echilibrata, expertii in nutritie recomanda sa se consume zilnic o cantitate de minim 400 g de fructe si legume impartita in cel putin 5 portii. O portie inseamna un fruct sau o leguma de marime medie, respectiv cateva mai mici.

Foto 1: Depositphotos

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: