Setari Cookie-uri

Ce cautari medicale fac romanii pe Internet

Revista online Das Cloud lanseaza Macroscop, primul proiect de data journalism din Romania.

Scopul principal al Macroscop este acela de a realiza un portret medical al romanului in baza cautarilor pe care le face pe Google iar, in secundar, sa incerce sa explice modul cum aceste cautari sunt influentate de factori externi, precum mass media. Peste evolutia interesului pentru cei 14 termeni medicali, cel care foloseste Macroscop poate suprapune evolutia numarului de articole din presa aparute in aceeasi perioada. Datele au fost extrase folosind serviciul de monitorizare Media IQ. In multe cazuri, articole din presa despre afectiuni ale unor persoane publice au crescut exponential numarul de cautari. Spre exemplu, atunci cand in iulie 2011 presa a relatat ca Andreea Marin ar fi bolnava de lupus, cautarile pe Google referitoare la aceasta boala au inregistrat un salt de 158,82%, iar afectiunea actorului Serban Ionescu a declansat un interes major pentru ”capusa” si ”muscatura de capusa”.

Citește și:

”Intr-o lume digitalizata, jurnalistul are la indemana cantitati imense de informatii pe care le poate folosi pentru a face data-storytelling. Prin graficul interactiv Macroscop, demersul jurnnalistic nu se termina in momentul publicarii: e un instrument pe care oricine il poate folosi in continuare pentru a descoperi lucruri care noua, la Das Cloud, ne-au scapat”, spune Bogdan Pencea, project manager Das Cloud.

Conform Eurostat, Romania are 223 de medici la 100.000 de locuitori, penultimul loc din Uniunea Europeana. Pentru a suplini acest handicap, metode neconventionale dar necostisitoare, precum analiza interesului populatiei pentru anumite boli pe Google ar putea servi sistemul medical. Campanii de informare si examinare a starii de sanatate ar putea sa survina, localizat, in acele regiuni unde se constata cresterea interesului pentru o anumita afectiune. Un obstacol important il reprezinta insa faptul ca doar 54% din gospodariile din Romania au acces la internet si, de regula, comunitatile rurale izolate care ar putea beneficia cel mai mult in urma unei astfel de monitorizari, au si cea mai mica rata de acces la internet.

Citește și:

“Un pacient educat este un pacient mai bun si un partener mai bun pentru cel care ii ofera servicii medicale. Iar in zone in care sistemul medical este precar, sa oferi acces la informatie oamenilor pentru a-i face mai responsabili de starea lor de sanatate este un factor important pentru a intari sanatatea comunitatilor si pentru a limita raspandirea bolilor contagioase”, a declarat pentru Das Cloud Chris Bailey, specialist e-health in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Graficul interactiv a fost realizat de X3, agentie interactiva din Timisoara care are la activ 400 de proiecte dezvoltate pentru clienti din strainatate si mai multe premii pentru design.

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.