Setari Cookie-uri

Primul document consens despre obezitate si stil de viata sedentar

O analiza prezentata recent la Universitatea CEU San Pablo, din Spania, reprezinta primul document consens din lume despre obezitate si stilul de viata sedentar si este rezultatul muncii comune a peste 30 de profesionisti, in domenii precum nutritie, biochimie si biologia moleculara, imunonutritie, endocrinologie, epidemiologie, pediatrie, control clinic si in spital, sanatate publica, educatie, activitate fizica si stiinte sportive, precum si medicina sportiva.

Comunicat de presa

Expertii implicati in acest proiect au concluzionat, de comun acord, ca este nevoie de o abordare integrata asupra greutatii in exces si obezitatii (asa cum a fost evidentiat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS) care analizeaza si ia in considerare toti factorii care afecteaza dezvoltarea acesteia – in special stilul de viata sedentar si inactivitatea fizica.

obezitate si lipsa miscarii

Coordonatorul analizei, prof. Varela-Moreiras, a explicat ca “deceniile recente au vazut modificari majore in obiceiurile de viata ale populatiei, atat in tiparele alimentare, cat si in activitatea fizica, care se reflecta intr-un abandon treptat al stilului de viata mediteranean. Activitatile cu un consum redus de energie sunt din ce in ce mai frecvente, precum utilizarea consolelor video, a jocurilor video, a internetului, etc. Alti factori, precum scaderea sigurantiei publice si rutiere, au redus considerabil numarul de adulti si copii care merg pe jos sau cu bicicleta pana la munca sau la scoala, sau care alearga si se joaca pe strazi.”

Citește și:

Concluziile studiului:

Concluziile analizei stiintifice au fost reunite intr-un document consens intitulat: “Obezitate si stil de viata sedentar in secolul 21: ce se poate face si ce trebuie facut”. Acesta a fost redactat in colaborare cu Fundatia Spaniola de Nutritie si Coca-Cola Spania pentru sanatatea nutritiei. Documentul a fost distribuit la Cel de-al 20-lea Congres International de Nutritie, intre 15-20 septembrie, in Granada.

Cele mai relevante dintre concluzii sunt:

• Inca nu sunt cunoscute suficient de bine originea si cauzele supragreutatii si obezitatii. Acestea nu constau pur si simplu in doi factori (hrana si sedentarism); este necesara o analiza a mai multor factori, cum ar fi orele de somn, folosirea abuziva a unor medicamente, reducerea consumului de tigari, fenomenul global al migrarii/imigrarii sau „controlul termic” exagerat, printre altele.

Citește și:

• In preventia supragreutatii, a obezitatii, a sedentarism si a lipsei de efort fizic, devin relevante aspectele sociale. Familia, cu structurile ei variate, reprezinta modelul ideal pentru deprinderea unor obiceiuri corecte privind stilul de viata sanatos si regimul alimentar. Este important sa fim atenti la ceea ce mancam si bem, precum si la modului in care mancam si in care ne miscam.

• Este recomandata absenta televizorului din dormitorul copilului/tanarului, precum si reducerea la minimum a expunerii acestuia la publicitate nepotrivita. In plus, este recomandat sa nu mancam in timp ce privim la televizor.

Obesity photo@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.