Setari Cookie-uri

Primul document consens despre obezitate si stil de viata sedentar

O analiza prezentata recent la Universitatea CEU San Pablo, din Spania, reprezinta primul document consens din lume despre obezitate si stilul de viata sedentar si este rezultatul muncii comune a peste 30 de profesionisti, in domenii precum nutritie, biochimie si biologia moleculara, imunonutritie, endocrinologie, epidemiologie, pediatrie, control clinic si in spital, sanatate publica, educatie, activitate fizica si stiinte sportive, precum si medicina sportiva.

• „Obezitatea” nu exista drept fenomen unitar, existand, in schimb, mai multe tipuri de „obezitate”, care necesita abordari inovatoare de preventie si/sau tratament, cu investigarea factorilor etiologici si a biomarkerilor specifici pentru fiecare afectiune in parte.

• Independent de factorii genetici, etc., exista suficiente dovezi stiintifice pentru sustinerea faptului ca efortul fizic regulat, efectuat prin practicarea sportului, scade procentul de grasime din organism, precum si factorii de risc aferenti bolilor cardiovasculare, diabetului, sau a anumitor tipuri de cancer.

• Adoptarea unui stil de viata activ ar trebui asociata nu numai cu o stare de sanatate mai buna, ci si cu petrecerea agreabila a timpului liber si o socializare imbunatatita, indiferent de varsta fiecaruia, dar cu atat mai mult in cazul populatiei pediatrice/juvenile si varstnice.

Citește și:

• Preventia obezitatii nu a fost considerata un obiectiv prioritar in contextul efortului fizic si al stiintei sportive pana acum cativa ani. In prezent insa, este dezirabila implicarea investigatorilor din domeniul sportiv si educational in echipele multidisciplinare ce concep strategii preventive si de interventie.

• Sunt necesare analize sistematice, chiar meta-analize si abordarea multidisciplinara a studiilor si programelor realizate in ultimii ani, cu privire la diverse aspecte legate de problema cresterii in greutate si a obezitatii si/sau sedentarismului si lipsei de efort fizic.

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.