Daca pana nu demult suplimentele alimentare bogate in antioxidanti erau considerate aliati de baza in lupta contra cancerului si a altor urmari ale cresterii stresului oxidativ, fiind recomandate pe scara larga, astazi exista mari semne de intrebare cu privire la eficienta antioxidantilor proveniti atat din suplimente, cat si din dieta.

Nu exista studii clare care sa demonstreze beneficiile exacte ale antioxidantilor si nici studii de specialitate care sa demonstreze scaderea riscului de aparitie a cancerului la persoanele care au luat suplimente cu antioxianti.

De exemplu, fumatorii care au luat ani la rand suplimente cu beta-caroten au avut rata mai mare de aparitie a cancerului de plaman decat fumatorii care nu au luat astfel de suplimente.

Aceste studii cu privire la beneficiile reale ale antioxidantilor au fost demarate pe baza unor descoperiri uluitoare despre chimia fiecarei celule si despre procesele reactiilor redox (reactii de reducere si de oxidare).

Antioxidantii - mai mult rau decat bine

Intr-o scurta lucrare publicata in New England Journal of Medicine, David Tuveson, MD, Ph.D., profesor la Cold Spring Harbor Laboratory si director de cercetare al Fundatiei Lustgarten, si Navdeep S. Chandel, Ph.D., profesor la Scoala Feinberg de Medicina de la Universitatea Northwestern – demonstreaza ca suplimentele cu antioxidanti ar putea face mai mult rau decat bine si ca alimentele bogate in antioxidanti ar trebui consumate cu moderatie.

Initial se considera ca oxidantii, dar si peroxidul de hidrogen precum si alte "specii reactive de oxigen" au efecte biologice toxice, iar aceste efecte ar fi anulate printr-un aport mai mare de antioxidanti.

Adevaratele efecte ale antioxidantilor - cresc riscul de cancer Mai multe detalii in PAGINA 2

Foto: antioxidati suplimente - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: