Setari Cookie-uri

Hemitransplant renal in premiera mondiala la Cluj

Cluj, 20 iunie 2007: La Institutului de Urologie si Transplant Renal sin Cluj Napoca s-a reusit o interventie in premiera mondiala

Cluj, 20 iunie 2007: La Institutului de Urologie si Transplant Renal sin Cluj Napoca s-a reusit o interventie in premiera mondiala

Desi incidenta insuficientei renale cronice la copii a scazut in ultimii ani in Romania, totusi aceasta este relativ mare comparativ cu tarile dezvoltate din Europa. Si aceasta predominant datorita malformatiilor aparatului urinar nediagnosticate antenatal, care produc IRC (insuficienta renala cronica) la copilul de varsta frageda.

Desi nu exista statistici foarte clare, se pare ca incidenta IRC la copii in Romania este de 16%, adica 16 cazuri la 1000 de noi nascuti. Mult.

Ce alternative terapeutice sunt pentru aceste cazuri:

  • dializa, (hemodializa la aceasta varsta este foarte greu de executat si rezultatele sunt slabe; dializa peritoneala are sanse mai bune dar mult mai slabe decat la copii de peste 10 ani).

  • transplantul renal este o alternativa logica cu rezultate bune in centrele cu experienta semnificativa in domeniu dar prohibitive pentru utilizarea de rutina datorita in speta spatiului restrans de lucru, dimensiunilor mici ale vaselor de anastomoza, reactiilor imprevizibile imunologice ale unui organism in crestere si, nu in ultima instanta, lipsei unui organ de transplant adecvat, (cel mai frecvent atat de la donatorul cadavru cat si de la donatorul viu sunt furnizati rinichi adulti care pot fi foarte greu adaptati sa functioneze la un copil de 2-3 ani). Cu toate acestea, 15% din transplantele pediatrice din SUA in 2003 erau la primitori intre 2-5 ani.

Evolutia cea mai buna o au recipientii care primesc organul de la parinti sau de la donatori cadavru intre 11-17 ani.

Atat din punct de vedere al ingrijirilor chirurgicale cat si imunosupresia trebuie foarte atent monitorizate la aceasta varsta.

Cazul Nostru:

Copil mic, 3 ani impliniti in spital. Face dializa de la 9 luni. IRC provocata de o boala congenitala. Dializa peritoneala a fost realizata la sectia de nefrologie pediatrica a Institutului Fundeni sub supravegherea D-lui Prof. Chiriac Ababei.

Din pacate, dializa, in orice forma ar fi executata, (clasica sau peritoneala automata ca in acest caz), nu realizeaza decit o epurare partiala organismului iar tulburarile secundare caracteristice IRC la copil de tipul osteodistrofiei renale severe, a hiperparatiroidismului secundar sever, afectarii surfactantei pulmonare si altele progreseaza alterand starea generala a acestuia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.