Setari Cookie-uri

Hemitransplant renal in premiera mondiala la Cluj

Cluj, 20 iunie 2007: La Institutului de Urologie si Transplant Renal sin Cluj Napoca s-a reusit o interventie in premiera mondiala

Solutia preferabila si cu rezultatele cele mai bune este tot transplantul.

In acest caz copilul are drept donatori pe cei doi parinti, extrem de doritori sa-si salveze copilul.
Un handicap major in aceasta operatie este disproportia de volum, greutate corporeala si volum de sange intre parinti si copil. Mama care fost in ultima instanta aleasa are 63 kg, un debit cardiac de 6 l./minut, si debit renal de 1,2 l/min iar copilul care a implinit 3 ani in aceste zile in spital are 12 kg., debit cardiac de 1,9 l./min si debit renal de 0,39 l/min.
Toate calculele realizate impreuna cu specialisti de la Institutul Inimii din Cluj, (Prof. Dr. Mircea Barsan si Conf. Dr. Adrian Iancu) au evidentiat incapacitatea organismului copilului de revasculariza eficient rinichiul mamei dupa transplant.

In acest context, am apelat la reconstructia virtuala tridimensionala realizata cu ajutorul celui mai performant Computer Tomograf din tara, (Sensation, Siemens-64 slices), care functioneaza intr-o clinica privata in Cluj, (Hyperdia-Lukmed, Dr. Leibovici, Dr. Guttman), care a permis reconstructia fidela a vascularizatiei rinichiului matern. Pe aceasta baza, am putut realiza operatia initial virtual, inainte de operatia reala, modalitatea de micsorare a rinichiului mamei in asa fel incat copilul transplantat sa poata sa-i asigure o perfuzie fiziologica.

Practic, in chirurgie microscopica extracorporeala, 32% din volumul renal, vascularizat de o artera segmentara, este indepartat si intreaga anatomie arteriala, venoasa si a cailor urinare modificate chirurgical pentru a se putea adapta posibilitatilor fiziologice ale copilului bolnav.
Divizarea organului de transplant este frecvent folosita in cazul ficatului si pulmonului cu rezultate foarte bune, (experienta existenta la clinica de transplant hepatic a spitalului Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu, este edificatoare in acest sens), dar este, dupa datele pe care le avem pentru prima data, poate chiar la nivel mondial, cand acest lucru se aplica rinichiului.

Echipa care a realizat interventia a fost condusa de Profesorul universitar dr. Mihai LUCAN




Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.