Setari Cookie-uri

Prejudecatile noilor reguli de donare a sangelui

Ministerul Sanatatii a publicat ieri in Monitorul Oficial o serie de reguli care exclud de la actiunea voluntara de donare de sange o diversitate larga de categorii de indivizi. Asfel, lunga lista de cetateni pentru care donarea de sange este interzisa, porneste de la persoanele pensionate medical, cele care si-au facut tatuaje sau piercing, barbatii care au intretinut relatii sexuale cu persoane de acelasi sex sau orice alti indivizi care au un "comportament sexual ce poate permite transmiterea unei afectiuni severe infectioase", informeaza NewsIn.

Ministerul Sanatatii a publicat ieri in Monitorul Oficial o serie de reguli care exclud de la actiunea voluntara de donare de sange o diversitate larga de categorii de indivizi. Asfel, lunga lista de cetateni pentru care donarea de sange este interzisa, porneste de la persoanele pensionate medical, cele care si-au facut tatuaje sau piercing, barbatii care au intretinut relatii sexuale cu persoane de acelasi sex sau orice alti indivizi care au un „comportament sexual ce poate permite transmiterea unei afectiuni severe infectioase”, informeaza NewsIn.

De asemenea, exclusi permanent de la donarea de sange sunt si indivizii care s-au nascut sau au locuit in Camerun, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Niger sau Nigeria sau cele care au intretinut relatii sexuale cu persoane avand etnia acestor tari.

Consumatorii de droguri si persoanele care au primit transfuzii cu sange sau componente sanguine pe teritoriul Africii, incepand din anul 1977 sunt si ele impiedicate de catre lege sa doneze sange.

Ministerul Sanatatii a mai stabilit si o serie de criterii de excludere temporara de la donarea de sange in cazul persoanelor care nu-si pot da consimtamantul fiind nescolarizate sau in cazul celor care au suferit anumite infectii, precum gripa, febra reumatica, toxoplasmoza sau cele care au avut befra mai mare de 37,5 grade Celsius.

Nu pot dona cel putin sase luni persoanele care au fost examinate endoscopic cu instrumente mobile, cele care au suferit leziuni prin intepare cu ac, transfuzii sanguine, transplant de celule/sesuturi de origine umana, persoanele care au suferit interventii de chirurgie majora, cele care si-au facut tatuaje sau piercing, acupunctura in centre in care n erau practicieni calificati sau care nu foloseau ace de unica folosinta, precum si persoanele cu risc din cauza contactului apropiat cu bolnavi cu hepatita B, C sau HIV.

Interdictii temporare in actul donarii mai apar in sarcina, dupa anumite tratamente dentare si administrarea anumitor medicamente.

Intervalul de timp intre doua donari succesive de sange sau de componente sanguine este de opt saptamani, cu acceptarea a pana la cinci donari pe an la barbati si patru la femei. Setul de intrebari la care trebuie sa raspunda potentialul donator include factori relevanti care pot conduce la identificarea si excluderea persoanelor a caror donare ar putea prezenta riscuri pentru sanatatea celorlalti, cum ar fi posibilitatea transmiterii unor boli sau riscuri fata de sanatatea proprie. Pentru a putea dona sange o persoana trebuie sa aiba intre 18 si 65 de ani, sa aiba o greutate corporala de minim 50 de kilograme, sa nu prezinte anemie, intoxicatie cu etanol sau droguri, subnutritie, instabilitate mintala sau icter si sa aiba un puls regulat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.