Setari Cookie-uri

Prejudecatile noilor reguli de donare a sangelui

Ministerul Sanatatii a publicat ieri in Monitorul Oficial o serie de reguli care exclud de la actiunea voluntara de donare de sange o diversitate larga de categorii de indivizi. Asfel, lunga lista de cetateni pentru care donarea de sange este interzisa, porneste de la persoanele pensionate medical, cele care si-au facut tatuaje sau piercing, barbatii care au intretinut relatii sexuale cu persoane de acelasi sex sau orice alti indivizi care au un "comportament sexual ce poate permite transmiterea unei afectiuni severe infectioase", informeaza NewsIn.

Potrivit normelor privind admisibilitatea donatorilor de sange si de componente sanguine umane sunt excluse permanent de la donarea de sange persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinta patologica la sangerare, afectiuni ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale tractului genitourinar, afectiuni hematologice, renale, metabolice si endocrine, afectiuni ale sistemului respirator, alergii, afectiuni dermatologice, sau anumite boli profesionale, boli infectioase si parazitare, precum si afectiuni maligne.

Pe de alta parte, ordinul Ministerului Sanatatii precizeaza ca este obligatorie furnizarea, prin materiale de informare-educare clare, usor de inteles de catre publicul larg, a informatiilor despre importanta sangelui, procesul de donare de sange, componentele derivate din sangele total precum si beneficiile pacientului transfuzat.

Donatorii trebuie sa fie informati ca se pot razgandi fata de actul donarii, inainte de a merge mai departe sau ca se pot auto-exclude in orice moment in cursul procesului de donare, fara niciun fel de jena sau disconfort.

Actul normativ stabileste ca donarea de sange in Romania este voluntara si neremunerata, persoanele care au donat sau doneaza sange nu pot primi recompense de natura materiala cum ar fi premii in bani, gratificatii salariale, pensie de stat sau ajutor social pentru faptul ca au donat sange sau componente sanguine.

Donatorul la randul sau este obligat prin propunerea legislativa sa se identifice la fiecare donare, sa isi declare antecedentele medicale, sa semneze si sa completeze un chestionar tip, numit chestionar de donator.

Sursa: 9AM

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.