Setari Cookie-uri

Vaccin impotriva cancerului de san

Vaccinurile sunt utilizate in scopul de a spori reactivitatea organismului la o infectie, pentru a prezenta sistemului imun un anumit tip de virus, microb sau bacterie intr-o cantitate mica invatand corpul uman sa lupte impotriva infectiei.

Vaccinurile sunt utilizate in scopul de a spori reactivitatea organismului la o infectie, pentru a prezenta sistemului imun un anumit tip de virus, microb sau bacterie intr-o cantitate mica invatand corpul uman sa lupte impotriva infectiei. Mai apoi, atunci cand adevaratul microb infecteaza organismul, sistemul imun il “cunoaste” deja si are toate armele de lupta impotriva lui deja pregatite. Pe acelasi principiu se lucreaza si la inventarea unui vaccin impotriva cancerului de san. Femeilor care au sau au avut cancer de san li se recolteaza celule canceroase si se elaboreaza un “cocktail de antigene” care injectat apoi sub piele stimuleaza un raspuns amplu din partea organismului. Acest raspuns presupune secretia de anticorpi care distrug si ultimele celule canceroase si actioneaza imediat impotriva tentativelor de recidiva.

Vestea proasta este ca in ciuda lansarii cu succes a vaccinului impotriva cancerului de col uterin, specialistii sunt inca suspiciosi in legatura cu vaccinurile anti-cancer. Au dreptate sa fie din mai multe puncte de vedere: primul - vaccinul poate face mai mult rau decat bine pentru ca anticorpii trebuie “invatati” sa lupte numai impotriva celulelor canceroase si nu si a celulelor corpului uman ceea ce este foarte dificil fiindca celulele canceroase sunt celule umane modificate, prin urmare foarte asemanatoare cu acestea.

In al doilea rand numarul de anticorpi produsi ca rezultat al vaccinului este limitat si poate fi considerabil inferior numeric celulelor canceroase.

In al treilea rand pentru ca nu se stie niciodata in ce fel va evolua cancerul - fiecare generatie de noi celule cancerigene poate avea un tip de “malformatie” care sa faca celulele canceroase rezistente la anticorpii care in acest mod sunt intotdeauna cu un pas in urma cancerului.

O posibilitate ar fi ca anticorpii sa identifice acele celule canceroase inca din primele stadii in care apare malformatia canceroasa, insa cum? Cancerul are un numar infinit de posibilitati de evolutie in timp ce posibilitatile noastre de lupta sunt limitate. Si adevarul este ca omul nu a reusit sa devina macar la fel de inteligent precum natura pentru a fi capabil sa o “pacaleasca”.

O alta varianta - identificarea genelor care prezinta anomaliile si dupa matrita carora se formeaza celule canceroase, crearea unor anticorpi care ar putea identifica si actiona impotriva celulelor produse de aceste gene (numite oncogene). Din pacate nu este atat de usor pe cat suna, insa cercetatorii au reusit sa identifice anumite oncogene. Un exemplu este oncogena HER2/neu impotriva careia au creat un medicament pe baza de anticorpi - Herceptin, care, se pare, este un mare pas in defavoarea cancerului de san.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.