Peste 80% din populaia Romaniei din mediul rural acceseaz serviciile de baz de sntatea reproducerii i planificare familial, incluzand contraceptive gratuite, ca urmare a contribuiei parteneriatului Iniiativa pentru Sntatea Familiei din Romania (ISFR), derulat de ctre Ministerul Sntii Publice i Institutul de Cercetare i Formare JSI, cu finanare din partea Guvernului S.U.A., prin Agenia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaional (USAID), din anul 2001.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!
Succesul parteneriatului s-a datorat utilizrii unei strategii de implementare bazat pe trei componente numit „strategia celor trei piloni” - existena in acelai loc i in acelai timp, a furnizorilor de servicii medicale instruii i care rspund nevoilor clienilor, existena contraceptivelor care se distribuie gratuit i, ultima component, populaia informat asupra dreptului la consiliere i contracepie tie unde se ofer aceste servicii. Aceast strategie a fost utilizat la nivelul asistenei primare de sntate din mediul rural. Ulterior, acest model de succes a fost extins in zonele urbane cu populaie defavorizat i in materniti. Astfel, s-a constituit o adevrat „reea de suport” a serviciilor in domeniu: oriunde o femeie acceseaz sistemul sanitar - medic de familie, clinic de planificare familial sau secii de obstetric-ginecologie - ea primete informaii de specialitate, cat i contraceptive. Aceast strategie evideniaz Romania ca un model in aceast regiune a Europei, astfel incat specialiti din Rusia, Ucraina, Georgia, Albania, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kirghistan au venit s studieze abordarea folosit in ara noastr.

Impactul acestui program, menit s creasc accesul la serviciile pentru sntatea reproducerii la nivel naional, in special in mediul rural, ca i in zonele urbane greu accesibile a fost semnificativ, contribuind major la creterea utilizrii metodelor moderne de contraceptie, care s-a triplat intre anii 1993 i 2004. In aproximativ 15 ani, Romania a reuit s reduc spectaculos numrul foarte mare de avorturi de la inceputul anilor '90 (de la 3,4 avorturi per femeie in 1993 la 0,84 avorturi per femeie in 2004 - conform Studiilor de Sanatatea Reproducerii efectuate in anii 1993 i 2004), crescand in acelasi timp semnificativ rata utilizrii contraceptivelor moderne (de la 10% in 1993 la 34% in 2004 - conform acelorai surse). Rata mortalitii materne inregistreaz, de asemenea, o scdere constant de-a lungul anilor, inregistrand-se 0,17 decese materne la 1.000 nou-nscui, comparativ cu 0,83 decese la 1.000 nou nscui inregistrate la inceputul anilor '90 . In Romania la momentul actual, peste 9.000 de cadre medicale din asistena primar de sntate din mediul rural i urban ofer consiliere, consultaii i contraceptive gratuite. In program sunt incluse 52 de materniti cu cele mai multe paturi, astfel incat numai in 2007 aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat i de servicii de planificare familial.

Astrologie: Fobiile zodiacului in functie de element
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: