Decriptarea genomului fungus-lui responsabil de aparitia matretii

Decriptarea genomului fungus-lui responsabil de aparitia matretii
Kudika
9 Noiembrie 2007

Cercetatorii P&G Beauty, compania producatoare a samponului antimatreata Head&Shoulders, au decriptat genomul unuia dintre cele mai mici organisme fungice, Malassezia globosa, responsabila de aparitia matretii.

Cercetatorii P&G Beauty, compania producatoare a samponului antimatreata Head&Shoulders, au decriptat genomul unuia dintre cele mai mici organisme fungice, Malassezia globosa, responsabila de aparitia matretii. Realizarea secventei complete a genomului Malassezia globosa deschide noi oportunitati privind tratamentul matretii si al altor afectiuni (eczeme, dermatita atopica sau psoriazis)

Implicatiile cercetarii asupra tratamentului matretii

Malassezia gobosa este unul dintre cele mai mici organisme fungice al carei genom a fost decriptat. Ea facandu-se vinovata de afectiuni de severitate medie pana la accentuata.

Genomul Malassezia globosa este format din aproximativ 4,285 de gene a avand cu aproape 300 de perechi de baza mai putin decat numarul perechilor intalnite in genomul uman. Aceasta inseamna ca, in locul unui singur indiciu existent pana acum a fungus-ul Malassezia a au aparut peste 4000 de posibile oportunitati de a dezvolta un tratament care sa stopeze activitatea fungus-ului. Astfel, in locul eliminarii fungusului de pe scalp pentru a tine matreata sub control, ar putea fi posibila refacerea echilibrului natural al scalpului in acelasi timp cu stoparea matretii si a altor conditii ale scalpului: uscarea acestuia, senzatia de strangere, iritatiile.

Matreata si dermatita seboreica sunt afectiuni ale pielii care afecteaza cel putin 50% din populatia globului. Un fungus obisnuit care traieste pe pielea umana, M.globosa se hraneste cu tesut adipos extern. Scalpul uman poate gazdui, in medie, pana la 10 milioane de M.globosa. datorita secretiei naturale de sebum si de alte lipide, care creeeaza astfel un mediu propice dezvoltarii pentru M. globosa. Prin actiunea sa, Malassezia determina accelerarea ciclului de innoire celulara, de la o medie de 28 de zile la doar 5 zile. In felul acesta, celulele mor mai repede, producand neplacutul aspect de ''fulgi de matreata''.

Simptomele matretii si dermatitei seboreice apar in momentul reunirii a trei factori: susceptiblitatea genetica pentru o reactie inflamatorie, prezenta la nivelul scalpului a sebum-ului si a Malasseziei globosa.

Implicatiile cercetarii asupra altor afectiuni

''Descoperirea in intregime a succesiunii genomului ciupercii Malassezia ofera cercetatorilor o uriasa oportunitate de a intelege cu adevarat interactiunile dintre ciuperci si corpul uman'' a declarat Thomas Dawson, doctor cercetator in cadrul P&G Beauty si autorul principal al studiului PNAS. ''Este extraordinar ca intelegerea alcatuirii genetice a unui organism microscopic poate avea implicatii largi in domenii variand de la sanatatea umana la stiinta agriculturii''.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri