Setari Cookie-uri

Va exista un exod al medicilor

Gabriel Raicu a inceput sa lucreze in Franta acum sase luni. Si-a inchis cabinetul de medicina de familie pe care il avea in apropierea Bucurestiului si a plecat sa profeseze intr-un spital dintr-un orasel de la 100 km de Paris. In decizia de a pleca in Franta a fost decisiva dorinta sa de a practica un gen de medicina la care avusese prea putin acces in timpul rezidentiatului.

N-am avut senzatia ca merg intr-un loc strain. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care cred ca multi medici romani vor merge sa lucreze in Franta cu contracte temporare. Francezii au un deficit mare de de medici dintr-o cauza istorica, impunerea unui numerus clauses la admiterea in facultate, daca in primul an erau 1000 candidati, dupa mai ramaneau 100. Acest lucru a redus drastic numarul de medici. Practic, exista o politica a guvernului francez de incurajare a studentilor. Chiar si eu in acest moment sunt student in Franta. Sunt intr-o forma de pregatire pentru medicii straini similara cu rezidentiatul la noi. Care ar fi diferenta intre sistemul nostru de rezidentiat si cel din Franta. Dupa anul 6 de facultate, medicii de acolo se numesc interni, cum ar fi rezidentii de la noi. Sunt inca studenti. Ei practic lucreaza intr-un spital, nu au drept de libera practica pana la terminarea rezidentiatului si sustinerea unei teze.

Sunt diferente majore intre ceea ce face un medic in Romania si Franta?

Sitemele se aseamana destul de mult. Un intern acolo, un medic rezident desi teoretic nu are drept de libera practica, face aproape totul intr-un spital, mai ales garda. Pana in acest moment, am lucrat pe medicina interna.

De ce ati plecat sa lucrati in Franta? Este vorba despre o explicatie financiara sau altceva?

Explicatia financiara este relativa. De fapt, veniturile nu sunt foarte mari raportate la costurile de acolo. A fost experienta, dorinta de a practica un anume gen de medicina pe care am simtit ca nu l-am experimentat aici in timpul rezidentiatului. Din acest punct de vedere, medicina de familie este destul de dezavantajata ca specializare. Sunt stagii destul de scurte. Dupa sase luni in Franta am invatat foarte multe lucruri.

Ce planuri aveti?

Deocamdata, vreau sa termin anul de pregatire si voi vedea. Sistemul francez este unul foarte flexibil. Spitalele su posibilitatea sa angajeze relative usor un medic pe perioade scurte. In acest moment, statul francez recunoaste complet diplomele, medicii romani putand lucra direct ca medici specialisti.

Cum este salarizarea medicilor in Franta?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.