Setari Cookie-uri

Va exista un exod al medicilor

Gabriel Raicu a inceput sa lucreze in Franta acum sase luni. Si-a inchis cabinetul de medicina de familie pe care il avea in apropierea Bucurestiului si a plecat sa profeseze intr-un spital dintr-un orasel de la 100 km de Paris. In decizia de a pleca in Franta a fost decisiva dorinta sa de a practica un gen de medicina la care avusese prea putin acces in timpul rezidentiatului.

Nu este extraordinar de mare dar este evident mult mai buna. Un medic resident castiga cu garzi cu tot aproximativ 2000 de euro. Un medic specialist castiga aproximativ 4000 de euro. Luand in considerare costurile vietii de acolo, ar insemna echivalentul a 20 milioane lei vechi pentru un rezident sI 40 milioane lei vechi pentru un medic specialist.

Cum sI se pare idea rezidentiatului pe post?


Din punctul meu de vedere nu este o solutie. Pana la urma motivul pentru care un medic nu sta acolo este pentru ca nu este bine platit. Este destul de greu sa oblige pe cineva sa lucreze intr-un anumit loc in care nu este bine platit sI iI lipsesc si dotarile la cabinet. Stim deja ca nu a functionat pana acum. Cei care au dat examen pe post nu au ajuns in locurile respective.

Este Romania in pericol sa ramana fara medicii tineri?

Da si nu. Practic, este un exces de medici in acest moment. E o generatie de 2000 de medici de familie care termina in conditiile in care, dupa calculele mele in medicina de familie am avea nevoie de 300 medici pe an, iar varsta de pensionare a crescut. Vor fi cativa ani in care practice nu vor fi posturi. Sunt specialitatI care sunt deficitare. Va exista un exod cu certitudine, insa nu este ceva nou. Din Ungaria au plecat dupa 2004 masiv medici de familie spre Germania. Ar fi trebuit sa fi crescut salariile in ultimii doi ani. Am preferat sa investim in altceva.

Sistemele din Europa de Est sunt in tranzitie de 15 ani sI n-a mers foarte bine. In momentul in care modifici masiv ceva intr-un sistem, ai toate sansele sa mearga prost. Sunt de preferat schimbarile mici.

Stiti cati medici romani lucreaza in Franta?

Este greu de apreciat catI medici romani lucreaza in Franta. Vom sti la un moment in functie de catI medici se inscriu in Colegiul Medicilor de acolo. Probabil, vor fi cateva sute sau mii. Vor pleca si in alte tari din Uniune, insa in multe tari avem inca nevoie de autorizatie de lucru.

Probabil va fi un exod masiv catre Franta pentru ca ei au deficit de medici si sunt salarii mari mari decat in alte state, cum ar fi Spania sau Italia.

Nu sunt foarte ingrijorat de exodul medicilor. Unii se vor intoarce si vor veni cu experienta care le va fi utila.

Eu unul mi-as incuraja colegii sa plece initial pe perioade scurte de pregatire. Nu recomand nimanui sa mearga pe perioade lungi pentru ca poti ajunge intr-un loc unde nu stii ce te asteapta.

Sursa: Revista Medica
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.