Setari Cookie-uri

25 Noutati in Sanatate!

Asa cum v-am obisnuit, de fiecare data cand apar noutati ce ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si frumusetea ne straduim sa va informam cu privire la acestea. Asadar au fost lansate cateva produse pe piata despre care merita sa aflati.

Alimentatia cu continut scazut in grasimi saturate si trans, una dintre masurile importante in prevenirea afectiunilor cardiovasculare
Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular. Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55 % dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.
„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, organizata de Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul Becel.

Citește și:

In cadrul acestei intalniri s-a discutat situatia alarmanta a ratei deceselor din cauze cardiovasculare in Romania si s-au indicat cateva masuri clare cu aplicabilitate imediata pentru populatie in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. La intalnire au participat peste 30 de specialisti romani din diverse ramuri medicale. Prezenta Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation si coordonatorul unor programe de preventie de succes la nivel european, confirma interesul si hotararea comunitatii stiintifice internationale de a lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Specialistii prezenti au sustinut aplicarea unor masuri clare care pot genera beneficii substantiale in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei prin schimbari simple in alimentatie, renuntarea la fumat si includerea a 30 de minute de miscare zilnica printre activitatile cotidiene.

Citește și:

Iata care sunt recomandarile de consum in ceea ce priveste diferitele tipuri de grasimi:

• Cantitatea totala de grasimi: nu ar trebui sa depaseasca 30 – 35 % din aportul caloric zilnic
• Grasimile saturate: trebuie sa reprezinte maxim 10% din aportul caloric zilnic
• Grasimile polinesaturate: nu trebuie sa depaseasca 6 – 10% din aportul caloric zilnic
• Grasimi trans: maxim 1% din aportul caloric zilnic
• Grasimi mononesaturate: pot constitui pana la 35% din aportul caloric zilnic

O categorie deosebit de importanta de grasimi polinesaturate sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6. Pentru acestea recomandarile sunt mult mai clare, transpuse in grame:
- acid alfa linolenic (ALA) – Omega 3 - 2g /zi
- acid linoleic (AL) – Omega 6 - 10g /zi.

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.