Setari Cookie-uri

Niciun caz de gripa confimat pana in prezent in Romania

In cadrul sistemului de supraveghere si control al gripei si infectiilor acute respiratorii, in perioada 1 octombrie 2007- 31 decembrie 2007, la nivel national s-au inregistrat :

In cadrul sistemului de supraveghere si control al gripei si infectiilor acute respiratorii, in perioada 1 octombrie 2007- 31 decembrie 2007, la nivel national s-au inregistrat :

-60 cazuri suspecte clinic de gripa, dar care nu au fost confirmate prin diagnosticul de laborator.

- 500.408 cazuri de Infectii Acute Respiratorii (IACRS), cu o medie de 38.492 cazuri pe saptamana de raportare, la nivel national

- 157.995 cazuri de pneumonii, cu o medie de 12.153 cazuri pe saptamana de raportare, la nivel national.

In ultima saptamana din anul 2007, nu au fost inregistrate cazuri suspecte de gripa, iar numarul de cazuri de pneumonie si IACRS se afla sub valorile maxime asteptate, comparativ cu valorile inregistrate in ultimele 5 sezoane neepidemice de supraveghere.

Aceste valori indica o evolutie normala pentru aceasta perioada a anului. Avand in vedere temperaturile extrem de scazute din aceasta perioada, pentru saptamanile care urmeaza se estimeaza cresterea numarului de imbolnaviri atat pentru IACRS, pneumonii dar si pentru gripa.

Avand in vedere c in Romania, pana in prezent nu a fost raportata circulatia de virusuri gripale, precum si faptul ca in aceasta perioada Romania se confrunta cu temperaturi extrem de scazute iar riscul de imbolnaviri prin afectiuni respiratorii este crescut, Ministerul Sanatatii Publice, prin autoritatile de sanatate publica judetene va continua actiunile de vaccinare antigripala a populatiei si in lunile ianuarie si februarie.

Astfel, MSP va distribui, in urmatoarele doua saptamani, cele 400.000 de doze de vaccin gripal ramase in Rezerva pentru Situatii Speciale. Aceste doze urmeaza a fi destinate cu prioritate persoanelor cu varsta de 65 de ani si peste, dar si persoanelor care se inscriu in grupele de risc - bolnavi cronici, adulti si copii, persoane institutionalizate, precum si persoanelor din zonele cu risc crescut de aparitie a focarelor de gripa aviara.

De asemenea, avand in vedere caracteristicile climatice, specialiștii in sntate public din cadrul MSP continu s recomande populației s continue s urmeze sfaturile medicilor in vederea prevenirii imbolnavirilor prin gripa si infectii respiratorii:

1. Respectarea regulilor de igiena personala si folosirea batistelor personale
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.