Setari Cookie-uri

Trebuie sa stii

Oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei.

Oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei.

Ziua Mondiala a Hepatitei este initiata si organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o coalitie globală care cuprinde peste 200 de asociatii de pacienti, printre care si Asociatia Sano-Hep Romania. Alianta Mondiala pentru Hepatita, cu sediul la Geneva, in Elvetia, este condusa de catre un consiliu format din grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australasia si Pacificul de Vest. Toţi acesti pacienti si-au luat angajamentul de a schimba destinul oamenilor infectati cu hepatita virala cronica si au hotarat ca Ziua Mondiala a Hepatitei sa fie marcata anul acesta in data de 19 mai.

Proiectul a fost lansat, in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze pericolul hepatitei virale si apoi pentru a castiga recunoastere si sprijin politic – doua aspecte care nu au atins nici pe departe acelasi nivel de constientizare cum s-a intamplat in cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei si malariei, desi numsrul celor infectati si ucisi de hepatita virala este la fel de mare. Prin aceasta campanie, asociatiile de pacienti au lansat in lume o intrebare pe care oricine dintre noi ar trebui sa si-o puna - „Sunt eu numarul 12?”. Intrebarea, menita a fi un semnal de alarma pentru populatie, porneste de la o statistica mondiala care releva ca in lume, o persoană din 12 sufera de hepatita virala, iar majoritatea nu stie acest lucru.

Citește și:

Una dintre cele mai severe şi agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen după tutun.

In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronică B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.

Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decât virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determină maladia SIDA. Hepatita B este
o problema serioasa de sanatate publica la nivelul intregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.