Diabetul zaharat de tip II reprezintala ora actuala o problema globală datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce in ce mai crescute (numai in Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou inregistrate anual, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat). Aceste statistici alarmante au condus spre necesitatea formularii unui apel de informare asupra pericolelor existente, care sa depaseasca grupul specialiștilor, adresandu-se direct publicului larg, prin intermediul presei.

Diabet zaharat: tot ce trebuie sa stii - simptome, complicatii si tipuri de diabet
Organizat la initiativa Servier Pharma, conferinta a reunit cei mari diabetologi romani al caror renume depaseste granitele tarii:

  • prof. dr. Nicolae Hancu (director al Clinicii de Diabet din Cluj si sef al catedrei de Diabet, Metabolism si Boli Metabolice de la Universitatea ”Iuliu Hatieganu” din Cluj, presedinte de-a lungul mai multor ani al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, fondator si presedinte al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, membru al mai multor societati stiintifice si autor a peste 220 de studii publicate in tara si strainatate),
  • prof. dr. Mariana Graur (conducatoare a catedrei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, director al departamentului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice al clinicii ”Sf. Spiridon” din Iasi, autoare a peste 120 de studii),
  • prof. dr. Radu Lichiardopol (profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, Bucuresti, si al Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”N. Paulescu”, autoare a peste 200 de studii),
  • prof. dr Maria Mosa (profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie si director al Clinicii de Diabet din Craiova, autoare a peste 200 de studii).

Cuvantarile au avut ca tema rezultatele studiului ADVANCE, pe fondul cresterii dramatice a cazurilor de diabet zaharat inregistrate in Romania in ultimii ani (de la 3,5 % la 8%). Acest aspect se inscrie in trendul ascendent general inregistrat pe plan mondial. Prof. dr. Mariana Graur a numit diabetul zaharat ”boala secolului” si a subliniat faptul ca incidenta mare a celor afectati precum si costurile sociale implicate au determinat pozitionarea acestei maladii sub atentia speciala a ONU, care si-a asumat sarcina de a sensibiliza opinia publica printr-o ampla serie de actiuni.
Prof. dr. Nicolae Hancu a adaugat ca Romania, prin diabetologii sai, se implica activ in studiile desfăsurate in intreaga lume, in speranta diminuarii ratei de incidenta.

100 de retete culinare pentru DIABETICI
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: