Setari Cookie-uri

Concluziile celui mai amplu studiu in diabetul zaharat de tip II

Diabetul zaharat de tip II reprezintala ora actuala o problema globală datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce in ce mai crescute (numai in Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou inregistrate anual, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat). Aceste statistici alarmante au condus spre necesitatea formularii unui apel de informare asupra pericolelor existente, care sa depaseasca grupul specialiștilor, adresandu-se direct publicului larg, prin intermediul presei.

Desi nu sunt semnificative statistic, s-a inregistrat o reducere a riscului relativ de evenimente macrovasculare majore (6%) si a riscului de mortalitate cardiovasculara in randul pacientilor diabetici supusi controlului glicemic intensiv.

Atunci cand analizam insa aceste date, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte:
- in primul rsnd, timpul de la inrolarea in studiu si pana la evaluarea (dupa 4.5 – 5 ani) riscului relativ macrovascular este mult prea scurt, in studiile similare (cum ar fi UKPDS sau STENO 2), aceste date fiind evaluate dupa 8.3; 13 sau chiar 15 ani.
- mai mult, nu trebuie sa uitam faptul ca ambele loturi incluse in studiu au beneficiat de un tratament optim, foarte eficient, care a facut, spre exemplu, ca desi rata incidentelor cardiace sa fie initial estimata la 3%, ea s-a dovedit a fi in final de doar 2,2%, aceasta datorita faptului ca toti pacientii au fost tratati optimal cu terapie hipolipemianta si antihipertensiva.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.