Setari Cookie-uri

Paracetamolul NU produce astm

Medicament de prima intentie in tratarea starilor febrile si a durerii, Paracetamolul este un tratament sigur pentru copii mai mici de un an si pentru bolnavii de astm bronsic, declara presedintii celor 3 societati medicale recunoscute in tratamentul astmului in Romania.

“Medicament de prima intentie in tratarea starilor febrile si a durerii, Paracetamolul este un tratament sigur pentru copii mai mici de un an si pentru bolnavii de astm bronsic”, declara presedintii celor 3 societati medicale recunoscute in tratamentul astmului in Romania.

Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, declara:
“In Romania, la copiii in varsta de 6-7 ani, 55% din cazurile de astm bronsic nu sunt diagnosticate, in sensul ca la aceasta varsta nu sunt practicabile toate acele investigatii care concura la afirmarea certa a diagnosticului. Acestea sunt datele primului studiu national asupra prevalentei astmului bronsic la copil, care au fost comunicate in tara in cadrul Conferintei Nationale de Pneumologie Pediatrica din 14-16 iunie 2007, si care anul acesta vor fi publicate la Congresul “European Respiratory Society” in luna octombrie la Berlin.

Citește și:

Astmul bronsic nediagnosticat (inca neconfirmat) este tratat deseori ca o ,,infectie respiratorie” cu componenta obstructiva bronsica, deci, si cu paracetamol. Este firesc, prin urmare, ca paracetamolul sa fie unul dintre cele mai utilizate medicamente la astmatici. Aceasta asociere astm-paracetamol nu demonstreaza în nici un caz existenta unei relatii de tip cauza – efect intre cele doua. Nu paracetamolul determina astm bronsic, ci dimpotriva, astmul bronsic, odata constituit, este acela care determina nevoia de a administra paracetamol. In concluzie, nu exista argumente stiintifice pentru a crede ca exista o corelatie cauzala intre administrarea de paracetamol si declansarea astmului bronsic la copii”.

Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie afirma:
“Rezultatele obtinute de studiul Beasley privind corelatia paracetamol-astm bronsic nu pot constitui argumente pentru anumite decizii terapeutice. Paracetamolul este cel mai folosit tratament pe plan mondial in starile febrile si durere. Daca vom administra aspirina la copii in caz de gripa, va exista riscul dezvoltarii unei complicatii potential fatale denumita sindromul Reye. Mai mult, studiile clinice demonstreaza ca aspirina si ibuprofenul, folosite si ele in tratarea acestor simptome pot creste cu pana la 4 ori riscul de sangerari gasto-intestinale. Deci, administrarea de aspirina sau ibuprofen la pacientii astmatici ii expune pe acestia la riscuri suplimentare. Acestea sunt o parte din motivele pentru care Organizaţia Mondiala a Sanatatii recomanda paracetamolul ca medicatie de prima alegere pentru copiii mici cu febra. Exista, în plus, forme severe de astm bronsic, cunoscute sub numele de ,,astm indus de aspirina”. La acesti pacienti trebuie evitate aspirina si ibuprofenul conform ghidului internaţional de astm bronsic GINA 2008”.

Citește și:

Prof. Dr. Mircea Nanulescu, presedintele Sectie de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.