Setari Cookie-uri

Paracetamolul NU produce astm

Medicament de prima intentie in tratarea starilor febrile si a durerii, Paracetamolul este un tratament sigur pentru copii mai mici de un an si pentru bolnavii de astm bronsic, declara presedintii celor 3 societati medicale recunoscute in tratamentul astmului in Romania.

“Paracetamolul este antitermicul cel mai frecvent utilizat in pediatrie si este singurul medicament pentru combaterea febrei la categoria de varsta 1 luna – 6 luni. Doza de paracetamol este de 10 – 15 mg/kg/doza, cu administrare ritmica la 6 ore sau 4 ore, fara a depasi 50 – 70 mg/kg/24h. Paracetamolul se poate administra dupa varsta de 1 luna. Antitermicul se administreaza ritmic, la intervalul menţionat si inca 24h dupa ce febra a scazut sub 380C. Experienta practicii pediatrice si numeroasele studii din literatura de specialitate au dovedit toleranta si siguranta paracetamolului. Manifestari de toxicitate se inregistreaza doar in conditiile unei doze de zece ori mai mari in comparatie cu dozele terapeutice.
Unele studii recente, care sugereaza rolul paracetamolului ca posibil factor de risc pentru astm au dovedit doar asocierea, nicidecum relatia de cauzalitate”.
Citește și:

De asemenea prof. Mircea Nanulescu continua: “Aceste studii sunt transversale, efectuate pe baza de chestionar, si nu pot demonstra relatia de cauzalitate dintre utilizarea paracetamolului si dezvoltarea astmului bronsic, aspect recunoscut chiar de autorii studiilor.
Pe de alta parte, la bolnavii cu astm bronsic sunt contraindicate alte antitermice cum ar fi ibuprofenul si aspirina (antiinflamatoarele nonsteroidiene). In acord cu autorii studiilor la care am facut referire si conform recomandarilor OMS, consider ca paracetamolul poate fi utilizat pentru combaterea febrei care depaseste 38°C, inclusiv la bolnavii cu astm bronsic“.

Prof. Dr Ioan Paul Stoicescu declara in sprijinul afirmatiilor de mai sus - “Asocierea dintre folosirea paracetamolului la copii si cresterea riscului de aparitie a astmului, ca urmare a studiului profesorului Beasley, nu are o relevanta clinica datorita unor limite ale cercetarii recunoscute chiar de autorul studiului. Nu a fost demonstrata legatura de cauzalitate paracetamol – astm. Studiul nu a investigat motivul pentru care pacientilor li s-a administrat paracetamol. A inregistrat numai ca pacientii cu astm au consumat mai mult paracetamol decat cei ce nu au astm. Cu paracetamolul se trateaza febra care apare in infectiile virale, care pot fi, mai ales daca apar in copilarie, un factor de risc pentru astm. Infectiile cu virusul sincitial respirator sunt incriminate in patogenia astmului. Este posibil ca paracetamolul sa fi fost folosit tocmai pentru a scadea febra din infectiile virale respiratorii, in general mai frecvente la astmatici. Este normal ca pacientii au primit paracetamol in copilarie, acesta fiind tratamentul de prima intentie pentru febra copilului. Paracetamolul este recomandat la copiii cu astm, intrucat este, de obicei, bine tolerat in cazurile de combatere a febrei sau a durerilor ” .

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.