Tu stii cum sa te feresti de trichineloza?

Avnd n vedere că, n ultimele săptămni, au fost raportate mai multe focare familiale de trichineloză, precum si faptul ca, in sezonul rece, populatia consuma carne de porc din gospodaria proprie, Ministerul Sănătăţii Publice atenţionează populaţia să respecte următoarele recomandări:

Avand in vedere ca, in ultimele saptamani, au fost raportate mai multe focare familiale de trichineloza, precum si faptul ca, in sezonul rece, populatia consuma carne de porc din gospodaria proprie, Ministerul Sanatatii Publice atentioneaza populatia sa respecte următoarele recomandari:

- sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora;

- sa achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Citește și:

Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate, să se prezinte la medic.

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Citește și:

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri