Setari Cookie-uri

Cum poti sa scapi de tartru

Dantura este de cele mai multe ori cea care ne da batai de cap si trebuie ingrijita corect, la fel ca toate celelalte parti ale corpului.

Comunicat de presa - farmaciiledona.ro

Tartrul se depune mai ales pe fetele interioare ale incisivilor mandibulari si pe cele dinspre obraz ale molarilor superiori. Mai poate aparea in locurile greu accesibile ale danturii (dinti suprapusi, inghesuiti), pe dintii opusi unui spatiu dentar, pe lucrarile dentare fixe si mobile, la implanturi si la aparatele dentare. Georgeta Ionica, farmacist DONA, doctor in stiinte farmaceutice, ne vorbeste despre cauzele aparitiei tartrului si ne propune cinci moduri de combatere a acestei probleme des intalnite.

tartru

Probabil ati observat cum, in timp, in absenta unor curatari periodice, suprafetele de inox ale chiuvetei se matuiesc, iar apoi pe ele se ivesc acumulari calcaroase dure, albicioase, provenite din apa. Un proces similar are loc si pe suprafata dintilor, daca nu avem o igiena corecta a cavitatii bucale.

Citește și:

La acumularea depozitelor organo-minerale din cavitatea bucala participa mai multi factori, precum: modificarea cantitativa si calitativa a salivei, aportul exagerat de alimente bogate in saruri de calciu si pigmenti, fumatul etc. Tartrul supragingival se depune preponderent pana la varsta de 40 de ani, fiind initial alb-galbui, mai putin evident. Cel de sub gingie este de culoare maroniu inchis spre negru, are consistenta crescuta, e mai putin poros, foarte aderent si dificil de curatat. Indepartarea tartrului este foarte importanta, intrucat, in caz contrar, pe langa aspectul inestetic, favorizeaza afectiunile parodontale (ale tesutului care fixeaza dintii in oasele maxilare), aparitia cariilor, a respiratiei neplacute, determina mobilizarea dintilor, in final provocand pierderea lor.

Metode de combatere a tartrului

• Detartrajul

In mod ideal, detartrajul se face de doua ori pe an. Vizitele la cabinet pentru control si detartraj pot fi chiar mai dese in cazul persoanelor cu implanturi dentare sau cu boli cardiovasculare, al fumatorilor, femeilor insarcinate. In situatia in care se constata o sensibilitate mare a dintilor,
o simpla anestezie locala face procedura complet nestresanta. Se poate realiza cu instrumentar manual (chiurete speciale), cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat, numai de catre medicul stomatolog.

Citește și:

Fiecare detartraj este urmat de o spalare cu bicarbonat de sodiu ori de o sedinta de periaj profesional, utilizand o periuta cu cap rotativ si o pasta speciala, prin care se elimina si cele mai mici resturi de pe suprafetele dentare (totodata acestea se lustruiesc), intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru.

Foto: dinti fara tartru - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.