Setari Cookie-uri

Cum poti sa scapi de tartru

Dantura este de cele mai multe ori cea care ne da batai de cap si trebuie ingrijita corect, la fel ca toate celelalte parti ale corpului.

• Periajul

Pentru un periaj corect trebuie sa puneti in practica tehnica optima. Igienizati-va dantura dupa fiecare masa si gustare, obligatoriu dimineata si seara, inainte de culcare. Daca nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii imediat dupa masa de pranz, este recomandat sa mestecati o guma fara zahar sau sa mancati un mar.

Utilizati periute ce au perii cu capete rotunjite, de duritate medie, paste de dinti cu fluor, de calitate superioara. Incercati sa va periati dintii cel putin trei minute (in medie, un minut pentru fiecare sectiune dentara), abordand fiecare arcada separat. Dupa fiecare spalare a dintilor, masati cu blandete gingiile cu varful degetului aratator. Clatiti apoi gura cu ceai negru, rece, neindulcit; taninurile continute de planta au efect astringent (combat secretiile exagerate) si reduc sangerarile.

Citește și:

• Ata dentara si apa de gura

Ata dentara si apa de gura sunt complementare periajului (nu il inlocuiesc!). Dupa curatarea spatiului dintre doi dinti, mulandu-se totodata pe supratetele anterioare si posterioare ale acestora (dinspre zonele interioare ale obrajilor si dinspre cerul gurii si limba), se extrage ata, se desira o alta bucata, curata, din portiunea detasata initial (prin desfasurare de pe un deget si infasurare pe celalalt) si se trece la urmatorii dinti adiacenti. Se repeta intocmai la toata dantura. Operatiunea necesita cel mult cinci minute. La final, se clateste bine cavitatea bucala cu o apa de gura, ideal antiinflamatoare si dezinfectanta. Se recomanda ca solutiile pentru clatit gura sa fie pe baza de uleiuri esentiale (eucalipt, menta). Nu sunt recomandate a fi folosite timp indelungat produsele antibacteriene pe baza de clorhexidina destinate spalarii cavitatii bucale, deoarece au efecte secundare nedorite. Evitati si apele de gura ce contin alcool – in loc sa ajute, de obicei acestea agraveaza situatia, uscand gura.

Citește și:

• Dieta

Pentru a avea o dantura si o cavitate bucala sanatoase trebuie sa mancati multe alimente bogate in vitamina C, fructe si legume crude, de culoare portocalie si rosie, in special morcovi. Se recomanda, de asemenea, sa reduceti aportul de carbohidrati rafinati, adica de produse care contin faina alba si zahar (paine, paste, dulciuri). Mestecati zilnic cateva seminte de cardamom (Elettaria cardamomum). Acest condiment asiatic, pe langa faptul ca previne imbolnavirea gingiilor, improspateaza respiratia si faciliteaza activitatea digestiva. Are un gust usor piperat.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.